Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Emberfüggő, mennyire veszélyes a szervezetünkre a legtöbbet használt ízfokozó

A nátrium-glutamát kapcsán nem csitulnak a viták, fontos vizsgálatokat végeztek.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A nátrium-glutamát hosszú távú hatása évtizedek óta vita tárgyát képezi az egészségügyi szakértők és a gyártók, illetve a fogyasztók között. Míg egyesek káros szerepet tulajdonítanak neki, mások szerint ártalmatlan ízfokozó.

A széles körben használt ízfokozót gyakran alkalmazzák feldolgozott élelmiszerekben, melyeket eleve károsnak titulálnak. Az adalékanyag kapcsán már a hatvanas években végeztek kutatásokat, ekkor számoltak be az úgynevezett kínai-étterem szindrómáról, amit a nátrium-glutamáttal szembeni érzékenység okoz. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

Az olyan kellemetlen tüneteket, mint a mellkasi fájdalmat, vagy az égő érzést túladagolásnak tulajdonították, azóta azonban még több vizsgálatot végeztek, és manapság már úgy vélik, hogy a mérsékelt mennyiségben történő fogyasztás nem káros.

Az ízfokozó minden bizonnyal hasonló reakciókat válthat ki, mint egyes allergiás tünetek, így az egyéni tolerancia eltérő lehet. A glutamátot nem mellesleg a testünk is előállítja, és fontos szerepet játszik az agyi működésben, illetve az anyagcserében.

A nátrium-glutamát étkezés útján történő bevitele csak kis mértékben növeli a szervezet glutamátszintjét, és a legtöbb ember számára nem jelent egészségügyi kockázatot. Az ízfokozó használata kapcsán a mértékletesség és az egyéni tolerancia figyelembevétele a legfontosabb – írja a Live Science.