Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

A légitársaságok repülőgépei is elkerülik Afganisztánt

Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miután a tálibok átvették a hatalmat az afgán főváros elnöki hivatalában, a légitársaságok többsége úgy döntött, Pakisztán és Irán felé térítik el repülőgépeiket.

A United Airlines, a British Airways és a Virgin Atlantic hétfőtől kezdődően nem használja az afgán légteret, hivatalos közleményük szerint ugyanis a tálib rezsim veszélyeztetheti az utasok és a személyzet biztonságát – olvasható az NDTV riportjában.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A FlightRadar24 járatellenőrző weboldalon tökéletesen kivehető, amint Pakisztán és Irán felé kerülnek az érintett gépek, így lényegében Afganisztán légtere kiürült, ami nem meglepő, hiszen még a saját állampolgárai is folyamatosan hagyják el az országot.

Főként attól tartanak a vállalatok, hogy halálos végkimenetelű rakétatámadásokat szenvedhetnek, amire az elmúlt években kétszer is volt már példa, ezért inkább visszavonulót fújtak az országból.

Az amerikai Szövetségi Repülési Igazgatóság tavaly egy olyan rendeletet tett közzé, melynek lényege, hogy 8 kilométeres magasság alatt tilos a légi közlekedés, ebben a tartományban ugyanis könnyedén kiszedhetik az afgán terroristák által alkalmazott rakéták a repülőgépeket.

A kanadai, brit, német és francia légitársaságok hasonló módon jártak el, míg a dél-koreai cégek egyelőre hezitálnak, habár közel állnak ahhoz, hogy akár örökre ki is vonuljanak a háborúk és terroristák sújtotta Afganisztánból.