Ők a leggazdagabb klubtulajdonosok a sport világában

Dietrich Mateschitz, a Red Bull és az AlphaTauri csapatok, valamint a spielbergi pálya tulajdonosa és barátnõje, Marion Feichtner a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjára érkezik a spielbergi pályán 2016. július 3-án. (MTI/EPA/EXPA/Johann Groder)
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 25. - 14:36

A sikeres klub építésének az egyik kulcsa, hogy stabil legyen az anyagi háttér, amelyhez bizony nem árt egy vagyonos klubtulajdonos.

Megannyi olyan helyzetet láthattunk már a sport világában, amikor akár nagyobb nevű, első osztályban szereplő klubok is anyagi nehézségekkel küzdöttek. Elég csak az FC Barcelona csapatára gondolni, amely kis híján csődbe ment a Bartomeu-elnökség ész nélküli költekezései miatt.

A legnagyobb kluboknál azonban alapvetően ott van a pénzügyi stabilitás és mivel a sport világában már-már vadnyugati kapitalizmus uralkodik, minél gazdagabb valaki, annál több lehetősége. Chelsea, Manchester City, PSG… és még lehetne sorolni.

Nem csak a focira igaz ez azonban, hogy nagy befektetőket vonzz, sőt: a leggazdagabb sportcsapat-tulajdonosok körében mindössze három olyat találni, akinek futballbefektetése is van. A közel-keleti hátterű tulajdonosoknál nehéz felmérni ezt egyedül, mivel ott nem magánszemélyekről, hanem állami aktorokról van szó.

Az is meglepetésként hathat, hogy nem a labdarúgás, a kosárlabda, esetleg a motorsport bővelkedik a leggazdagabb tulajdonossal, hanem a cricket: Mukesh Ambani, India leggazdagabb embere ugyanis a Mumbai Indians tulajdonosaként a legvagyonosabb klubtulajdonosnak tekinthető.

Ambani igazi nagyágyúnak tekinthető az indiai gazdaságban, a Forbes valósidejű „gazdaglistája” szerint 96.1 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkezik. Ambani a Reliance Industries első embere, amely mindenféle tevékenységet végez Indiában, elsősorban az olaj- és földgáziparban, a telekommunikációs szektorban és a kiskereskedelemben van a legnagyobb érdekeltségük.

A második leggazdagabb klubtulajdonosnak a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer tekinthető 96 milliárd dolláros vagyonnal. Ballmer az NBA-ben szereplő Los Angeles Clippers tulajdonosa már évek óta.

A negyedik helyezett szintén egy NBA-ben szereplő Cleveland Cavaliers tulajdonosa, a jelzáloghitelezéssel foglalkozó Quicken Loansból meggazdagodó Daniel Gilbert, akinek 30.8 milliárd dollárra tehető a magánvagyona.

Közéjük ékelődött be a leggazdagabb futballklub-tulajdonos, amire talán nem is gondolnánk elsőre: Francois Pinault a maga 48.3 milliárd dolláros vagyonával a legvagyonosabb a Ligue 1-ben szereplő Rennes tulajdonosaként. Pinault a Kering-csoport alapítója és vezetője, amely alá olyan luxusmárkák tartoznak, mint a Gucci, a Saint Laurent és az Alexander McQueen.

Az ötödik helyen az F1-ben szereplő Red Bull Racing és a New York Red Bulls focicsapat tulajdonosa, Dietrich Matechitz szerepel, akinek 25.8 milliárdra tehető a magánvagyona, elsősorban a világszinten híres energiaital-gyártásból.

Őket Robert Pera (Memphis Grizzlies-NBA, 17.6 milliárd dollár), Steve Cohen (New York Mets-MLB, 16 milliárd dollár), David Tepper (Carolina Panthers-NFL, 15.8 milliárd dollár), Roman Abramovics (Chelsea-Premier League, 14.5 milliárd dollár) és Joseph Tsai (Brooklyn Nets-NBA, 9.3 milliárd dollár) követi.