Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
60,737 $

Lázár: megszületett a bérmegállapodás, a MÁV és a HÉV rábólintott, a Volánbusz még nem

A miniszter közlése szerint a 9 szakszervezetből 7 elfogadta az ajánlatát.

Fotó: MTI/Vajda János
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy, a Facebook-oldalán közzétett videójában jelentette be, hogy kedden ismételten tárgyalóasztalhoz ültek és végül megszületett a bérmegállapodás közte és a szakszervezetek között. A miniszter közlése szerint 9 szakszervezetből 7 elfogadta az ajánlatát.

Lázár tájékoztatása szerint a megállapodás értelmében 3 év alatt közel a harmadával (28,4 százalék) növekszik majd a dolgozók bére, 2024-ben pedig 600 ezer forintos bérrészig 17 százalékkal, de legkevesebb 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek. A miniszter kiemelte, ezenfelül 2025-re és 26-ra is garantálják a reálbérnövekedést. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

A miniszter arra is kitért, hogy a Volánbusz-érdekképviseletek egyelőre nem írták alá a megállapodást, pedig meglátása szerint „az ő munkavállalóik számára különösen előnyösek ezek a feltételek”. Lázár János leszögezte, „aki most kimarad, az lemarad”, kiemelve, hogy az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudják utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz.

Hangsúlyozta, a Volánbusz autóbuszvezetői meglátása szerint remek ajánlatot kaptak, melyet a keddi tárgyaláson nem fogadtak el. Lázár elmondása szerint az ajánlat szerint a volánosok már az első évben mintegy 20 százalékos emelést kapnának (70 ezer forint), ám egyes buszvezetők bére akár 113 ezer forinttal is emelkedhetne, ha elfogadnák a bérajánlatot.

Végezetül kijelentette, „még maradt idő arra, hogy akár a volánbuszos kollégák is január elsejétől kapják meg az emelt összegű bérüket”, amihez az szüksége, hogy „az őket képviselő szakszervezetek most gyorsan lépjenek és január 31-e éjfélig csatlakozzanak a megállapodáshoz”, hangsúlyozva, „mi az utolsó pillanatig készek vagyunk az aláírásra”.