Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Látványos meteorrobbanás történt Ausztrália felett, videón is megörökítették

Az eseményt többen is videóra vették, a felvételeken pedig az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál.

...svg content...Fotó: Unsplash
Ausztrália és Óceánia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A The Guardian beszámolójából kiderül, miszerint látványos meteor bukkant fel az ausztráliai Queensland északi része felett helyi idő szerint szombat éjszaka, majd hatalmas robbanás kíséretében megsemmisült.

Az eseményt többen is megörökítették, a felvételeken pedig az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál. Croydon lakói közül többen érezték a detonációt, és egy hangos robajt is észleltek. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Dr. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa szerint az űrkőzet 0,5-1 méter széles lehetett, és 150 ezer kilométer per órás sebességgel érkezhetett. A zöldes színt a meteorban lévő vas- és nikkeldarabok túlmelegedése okozhatta, egyes darabok a felszínt is elérhették.

Kiemelte, az objektum nem jelentett fenyegetést. Majd hozzátette, naponta megannyi meteor találja el a Földet, ezek többsége azonban kicsi, vagy lakatlan terület felett éri el a légkört, éppen ezért hasonló videók viszonylag ritkán készülnek – írta a 24.hu.

A bolygónkkal találkozó meteorok többsége teljesen ártalmatlan, bár az is tény, hogy egyes objektumok képesek a pusztításra: ezt bizonyította a tíz évvel ezelőtti cseljabinszki meteorrobbanás is, amelynek következtében több ezer ember sebesült meg.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.