Clouds
21 Budapest
Dollár
344,72 Ft
Euró
370,93 Ft
Font
431,78 Ft
Bitcoin
26,896 $

Látványos meteorrobbanás történt Ausztrália felett, videón is megörökítették

Fotó: Unsplash
Ausztrália és Óceánia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az eseményt többen is videóra vették, a felvételeken pedig az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál.

A The Guardian beszámolójából kiderül, miszerint látványos meteor bukkant fel az ausztráliai Queensland északi része felett helyi idő szerint szombat éjszaka, majd hatalmas robbanás kíséretében megsemmisült.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Az eseményt többen is megörökítették, a felvételeken pedig az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál. Croydon lakói közül többen érezték a detonációt, és egy hangos robajt is észleltek.

Dr. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa szerint az űrkőzet 0,5-1 méter széles lehetett, és 150 ezer kilométer per órás sebességgel érkezhetett. A zöldes színt a meteorban lévő vas- és nikkeldarabok túlmelegedése okozhatta, egyes darabok a felszínt is elérhették.

Kiemelte, az objektum nem jelentett fenyegetést. Majd hozzátette, naponta megannyi meteor találja el a Földet, ezek többsége azonban kicsi, vagy lakatlan terület felett éri el a légkört, éppen ezért hasonló videók viszonylag ritkán készülnek – írta a 24.hu.

A bolygónkkal találkozó meteorok többsége teljesen ártalmatlan, bár az is tény, hogy egyes objektumok képesek a pusztításra: ezt bizonyította a tíz évvel ezelőtti cseljabinszki meteorrobbanás is, amelynek következtében több ezer ember sebesült meg.