Közel féltonnás aszteroida maradványai érhették el a felszínt az Egyesült Államokban

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az objektum körülbelül 27 000 mérföld/órás sebességgel száguldott, majd darabjaira hullott a légkörben, s a törmelékek McAllen közelében érhettek földet.

A dallasi KDFW egy korábbi beszámolójából kiderül, miszerint egy közel féltonnás, 0,6 méter széles aszteroida maradványai érhették el a felszínt Dél-Texasban, helyi idő szerint február 15-én este fél 6 körül.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A NASA Meteor Watch azt írta a Facebookon, hogy az objektum körülbelül 27 000 mérföld/órás sebességgel száguldott, hozzátéve, hogy a légkörbe való behatolás szöge és sebessége, valamint az időjárási radarképek alapján gondolják azt, hogy meteoritról van szó.

Mindemellett hivatalosan megerősítették, hogy az objektum darabjaira hullott a légkörben, s a törmelékek McAllen közelében csapódhattak be, a texasi eseményről pedig videó is készült – derül ki az Infostart beszámolójából.

A 24.hu szerint a felvételen maga az objektum nem látható, az aszteroida felrobbanása viszont jól hallható, a meteor megfigyeléséről pedig a térségben többen is beszámoltak, többek között két repülőgépről is észlelték.

Az űrhivatal szerint a meteoritok általában nem jelentenek fenyegetést a lakosságra, de a hasonló esetek megerősítik, hogy a bolygóvédelem rendkívül fontos. Bár a Földet eltaláló meteorok többsége teljesen ártalmatlan, időnként súlyos pusztítást tudnak okozni, s ezt bizonyította a 10 évvel ezelőtti cseljabinszki robbanás is.