Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Kvantumfizikai kísérleteket végzett tudósoknak ítélték a fizikai Nobel-díjat

Fotó: Unsplash/FLY:D
not image

Borbély Fanni

2022. október 5. - 22:40

Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapták meg a 2022-es fizikai Nobel-díjat, miután olyan egyedülálló kísérleteket végeztek, melyekkel forradalmasíthatjuk a kvantuminformatikát.

A fizikai Nobel-bizottság keddi bejelentése nyomán a New York Times arról számolt be, hogy a 2022-es fizikai Nobel-díjat Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapta példátlan munkájáért, mely “megalapozza a kvantumtechnológia új korszakát”.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A bizottság tájékoztatójában úgy fogalmazott, a tudósok mindegyike “úttörő kísérleteket végzett az összefonódott kvantumállapotok kapcsán, melyekben két részecske akkor is egyetlen egységként viselkedik, amikor szétválasztják őket”, hangsúlyozva, hogy ezen eredmények megnyitották az utat “a kvantuminformáción alapuló új technológia előtt”.

A hivatalos közleményből kiderült, hogy a díjazottak kutatásai John Stewart Bell kutatásaira épültek, aki munkássága során arra kereste a választ, hogy a részecskék, melyek túl messze repültek egymástól, képesek-e még arra, hogy kommunikáljanak egymással, s képesek-e együtt működni.

A tudósok mind egymástól függetlenül dolgoztak, s olyan kísérleteket végeztek, melyek segítenek tisztázni egy alapvető állítást a kvantum-összefonódással kapcsolatban, nevezetesen a múltban kölcsönhatásba lépett, majd egymástól eltávolodott apró részecskék, például a protonok viselkedése kapcsán.

A díjazottak 10 millió svéd koronát is kapnak a Nobel-díj mellé, mely jelenleg mintegy 375 millió forintot jelent, magát a díjat pedig ceremoniális keretek között, a hagyományoknak megfelelően december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján fogják átadni a tudósoknak. A hivatalos közlemény szerint a győzteseket délelőtt, nem sokkal 11 óra előtt értesítették telefonon a döntésről.