Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Nyeli a pénzt Oroszország utolsó repülőgép-hordozója, ami még komoly fejfájást okozhat

2017. január 6-án a Norvég Légierõ 333-as repülõszázada által közreadott légi felvétel az Admiral Kuznyecov repülõgép-hordozó cirkálóról Norvégia északi partjainál 2016. október 17-én. Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erõk vezérkari fõnöke 2017. január 6-án úgy nyilatkozott, hogy elnöki utasításra az orosz védelmi minisztérium megkezdte a szíriai orosz katonai kontingens csökkentését. A konfliktusövezetet elsõként az Admiral Kuznyecov vezette, a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében tartózkodó hajókötelék hagyja el. (MTI/EPA/Norvég Légierõ 333-as repülõszázada)
not image

Nagy Noel

2022. július 20. - 21:49

Oroszország egyetlen repülőgép-hordozó hajója, a „Kuznyecov Admirális” még a Szovjetunió idejében kezdte el szelni a vizeket, azóta azonban csak egy pénznyelőnek bizonyult.

A múlt hónapban a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete (PLAN) hatalmas lépést tett afelé, hogy „repülőgép-hordozó nagyhatalommá” váljon, miután bemutatták a Type 003 hordozót. Ugyan nem nevezhető a legmodernebb technológiának, így is elég erős és segíthet Kínának, hogy az Indiai-Csendes-óceáni térségben egyeduralkodóvá váljanak a hordozók tekintetében.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

Nem ez a helyzet Oroszországban, ahol a 19FortyFive szerint inkább lassan azon kellene elgondolkodni, hogy a Kremlnek el kell ismernie, ők egy szárazföldi hatalom és fel kellene adni a haditengerészeti ambíciókat.

A Kreml célját, miszerint egy mindenütt jelenlévő tengeri hatalom akarnak lenni, komolyan visszavetette az Ukrajna elleni népirtó háborújuk, mivel Törökország lezárta előttük a Fekete-tengert: így egy irányban sem tudnak hadihajókat küldeni.

Ráadásul az orosz haditengerészet zászlóshajóját, a Moszkvát egy szárazföldi hajótörő rakétával sikeresen elsüllyesztették az ukránok, amely komoly presztizsveszteség volt az oroszok számára. A Moszkva volt az oroszok legerősebb hajója a második világháború óta és bár senki sem gondolta, hogy elsüllyesztik, ez az esemény jól mutatja az orosz haditengerészet állapotát.

Ami viszont még ennél is jobban mutatja, az a Kuznyecov Admirális nevű repülőgép-hordozó körüli helyzet, amely technikailag 2018 óta van „ráncfelvarráson”, azonban most már komoly kételyek vannak afelől, hogy egyáltalán valaha újra üzembe lesz-e helyezve.

Nemrégiben ugyanis arról érkeztek beszámolók, hogy tovább lassult a repülőgép-hordozó felújítása, így leghamarabb 2024-ben tudják üzembe helyezni. Több orosz sajtóorgánum is jelentett a problémákról, amelyek eddig is csak tornyosultak a Kuznyecovval összefüggésben.

Már a ráncfelvarrás előtt sem volt jó hírneve a Kuznyecov Admirálisnak, nem egy alkalommal hibásodott meg maga a hajó vagy valamelyik felszerelése. 2015-ben egyszer annyira lerobbant, hogy úgy kellett odavontatni a kikötőbe, ráadásul több repülő sem tudott megfelelően landolni rajta korábban egy technika hiba miatt.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A ráncfelvarrás azt célozná, hogy modernizálják a hordozót, amelyet sorozatban sújtottak a problémák: 2018 novemberében például egy 70 tonnás úszódaru a hajó pilótafülkéjére zuhant, amelynek következtében egy munkás elhunyt és négy megsérült.

Alig több mint egy évvel később pedig egy hegesztési baleset során tűz ütött ki a gépházban, amelyben ketten elhunytak és további 14-en megsebesültek a tűz- és füstbelégzés miatt. Ráadásul a szárazdokk, amely létfontosságú volt a javításhoz, szintén megsérült egy áramszünet során, ami tovább késleltette a felújítást.

Ahogy az oroszoktól már jól megszokhattuk, a korrupció is jelentős hátráltatta a repülőgép-hordozó felújítását. 2021 márciusában például letartóztatták Jevgenyij Zsugyint, a Poljarnyijban található hajótelep vezetőjét, mert 45 millió rubelt sikkasztott el abból a pénzből, amelyet a Kuznyecov Admirális felújítására tettek félre.

Ugyan sosem osztottak meg erről pontos összeget, Oroszország egy vagyont költött már el a Hidegháború idején épített hajó modernizálására és még így is meglehetősen elavultnak tekinthető: míg valamennyi nyugati hordozóhajó gáz- vagy atommeghajtású, addig a Kuznyecov továbbra is gázolajat használ, amely miatt folyamatosan fekete füstöt ereget, ami már csak láthatósági szempontból sem ideális.

Kiindulva abból, hogy mennyi gond volt, van és feltehetően lesz is a Kuznyecov Admirálissal, a Kreml részéről is egyszerűbb lenne, ha inkább nem öntenék bele tovább a pénzt, hanem inkább másra fordítanák ezt az összeget – bár Ukrajna és Európa szempontjából ez a helyzet a legjobb, minél kevesebb pénzt fordítanak a tényleges képességekkel rendelkező haderőikre, annál kevesebb ukránt irtanak ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.