Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Küzdelmes hónapok jellemezték a hazai turizmust 2021-ben

TÉMÁK:
#Turizmus
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Négyszer több lett a vendégéjszakák száma tavaly novemberben az előző évi adatokhoz képest, ennek ellenére jócskán elmaradtak a pandémia előtti időszaktól.

Több mint két és félszeresére nőtt a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma novemberben a 2020. azonos hónapjaihoz viszonyítva, azonban 39 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől – olvasható a KSH elemzésében.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A belföldi vendégek száma háromszorosára, a vendégéjszakáké több mint két és félszeresére növekedett. A vendégszám 292 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 644 ezer volt. Az éjszakák 78%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva háromszorosára emelkedett.

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint másfélszeresére, az üdülőháztelepeken és a kempingekben több mint kétszeresére nőtt tavaly novemberhez képest. A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, mindkét régióban a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma tizenegyszeresére, a vendégéjszakáké nyolcszorosára emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 229 ezer vendég összesen 622 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88%-át szállodában töltötték, ez nyolc és félszeres bővülést jelent 2020 novemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák kétharmadát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint négyszeresére, 28 milliárd forintra növekedett.

2021. novemberben:

1917 kereskedelmi szálláshely, köztük 733 szálloda és 777 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 51%-át a belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 180%-kal többet, összességében 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2021. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 4%-kal több, összesen 14 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 0,8, a külföldiek 12%-kal több (9,9, illetve 4,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 14%-kal nőtt, és 262 milliárd forintot tett ki.