Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,786 $

Ételek, amik halálos veszélyt jelentenek a kutyára

Ami az emberek számára finom csemegének számít, az a kutyák számára életveszélyes is lehet. A listára egyebek mellett a nyers tészta és a szőlő is felkerült.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ha teljes értékű életet szeretnénk biztosítani négylábú kedvencünknek, nem árt tisztában lenni azzal, mik azok az ételek, amik potenciális veszélyforrást jelenthetnek. Ilyenek például a hagymafélék, a dió és a makadámdió, ugyanis már mindössze 5 gramm/testkilogramm hagymától mérgezéses tünetek léphetnek fel, de már egy szem dió is komoly tüneteket produkálhat ez ebnél.

A makadámdió pedig kifejezetten problémás: akár 2.4 gramm/kg makadámdió elfogyasztása után mérgezéses tünetek tapasztalhatók a kutyán. Míg a szőlő, avagy a vitis nemzetségbe tartozó növények gyakran okoznak a kutyákban vesezavarokat. Ennek oka a növényben található borkősav, amely veseelégtelenséghez vezethet nemcsak a kutyákban, de más háziállatokban is. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

Vannak olyan ebek, akiknél valamilyen oknál fogva sosem alakul ki ez a probléma, ellenben másoknál akár kevés szőlő (4-5 szem) fogyasztása is komoly következményekkel járhat, súlyos esetben halállal – írja Az Én Kutyám. De a listára a nyers tészta is felkerült, mégpedig a benne lévő, hőkezelés nélküli lisztben található különböző kórokozók és az élesztőgombák miatt.

Mint írják, az elfogyasztott tészta térfogata gyorsan meg tud többszöröződni az állatban, aminek hatására kitágul a gyomra. Ez a gyomor vérellátásának az akadályozásához, és még akár gyomorcsavarodáshoz is vezethet. Ezenkívül ráadásul az alkoholos erjedés során elegendő etanol termelődhet a kutyusban, hogy mérgezést okozhasson.

Így ha kedvencünk nyers tésztát fogyasztott, mindenképp vigyük állatorvoshoz. Bajt jelez például a megnagyobbodott has, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, remegés, erős szomjúság és a letargia is – teszik hozzá a cikkben. De korábban arra is kitértünk, miért veszélyes a póráz húzása, s milyen eszközt ne válasszunk háziállatunk számára, amik a fájdalom mellett egyéb problémákat is okozhatnak.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.