Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Sokkal több aranyat rejhet a Börzsöny, mint azt elsőre gondolták

A nemesfémek együttes értéke akkora, hogy akár a teljes jelenlegi magyar államadósságot ki lehetne vele egyenlíteni, ám addig még egy hosszú utat kell bejárni.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy tavalyi georadar-kutatás eredményei alapján kiderült, hogy az eddig becsült 13 000 milliárd forintnyi arany és ezüst helyett 50 000 milliárd forint értékű nemesfémet rejthet a Magyarország északi részén fekvő Börzsöny-hegység.

Az Ocenomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában pedig megdöbbentő számokat közöltek ennek kapcsán, kiemelve, hogy a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. adatai alapján nagyságrendileg 1000 tonna arany és ezüst található a hegy gyomrában. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Az Origo szerint a nemesfémek együttes értéke akkora, hogy akár a teljes jelenlegi magyar államadósságot ki lehetne vele egyenlíteni, ám mielőtt bármilyen bányászát elkezdődne, rengeteg munka várat magára.

Pénz- és időigényes feladat

Emellett tény, hogy a megfelelő engedélyek kiadásáig akár két-három is év eltelhet, hiszen azt is figyelembe kell venni, hogy a bányászati tevékenységgel semmilyen körülmények között ne veszélyeztessék a természetvédelmi tájegységet.

Továbbá az anyagiakról sem szabad megfeledkezni, hiszen a bányászati infrastruktúra kiépítése nemcsak pénzbe kerül, de sok időt is igényel, a kitermelés pedig általában fokozatosan, több lépcsőben futtatható fel egy adott, kívánatos és egyúttal elérhető szintre.

A Hun-Bányászat becslése alapján, amennyiben egy alig egymilliárd eurós beruházás megvalósulna, közel 40 milliárd eurós hasznot lehetne elérni mintegy másfél évtized alatt, vagyis borítékolható, hogy a börzsönyi arany lehetősége kifejezetten csábító lesz a jövőben.