Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Amerikai kutatók rálelhettek az öregedés ellenszerére

A Wyomingi Egyetem kutatói által vezetett csoport találhatta meg a választ.

Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy friss tanulmány szerint a medveállatkákhoz köthető fehérjék képesek lassítani az emberi sejtek anyagcseréjét, ezen felfedezés pedig egy nap az öregedési folyamatot lassító technológiák kifejlesztéséhez vezethet. A medveállatkák kapcsán érdemes tudni, hogy a legellenállóbb ismert élőlények közé tartoznak, amelyek a szélsőséges szárazságot, a hideget, a forróságot, sőt a sugárzást is át tudják vészelni.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezek a fél milliméternél is kisebb állatok képesek vegetatív állapotba kerülni, hogy megvédjék a testüket, amikor extrém körülményeknek vannak kitéve. A szakértők pedig egy ideje azon dolgoznak, hogy rájöjjenek, pontosan milyen mechanizmusokat használnak a medveállatkák, hogy be- és kilépjenek ebből az állapotból. A 24.hu az Independentre hivatkozva azt írja, a Wyomingi Egyetem kutatói által vezetett csoport rálelhetett a válaszra. Soron kívül Helyszíni fotókon a Vácnál történt baleset, teljes útzár az M2-es autóúton

Úgy tűnik, a medveállatkák a sejtjeikben gélt alkotó fehérjéket használnak az életfolyamatok lelassítására. Amikor ezeket a proteineket emberi sejtekbe juttatták, a molekulák lelassították az anyagcserét, akárcsak a medveállatkákban – magyarázzák a cikkben. De a szakértők azt is megállapították, hogy amikor az érintett fehérjéket termelő emberi sejteket felfüggesztett állapotba helyezték, a sejtek ellenállóbbá váltak a stresszel szemben.

További érdekesség, hogy a folyamat visszafordítható – teszik hozzá. Thomas Boothby, a csapat egyik tagja úgy fogalmazott: „Amikor a stressz megszűnik, a medveállatka-gélek feloldódnak, és az emberi sejtek visszatérnek a normális anyagcseréhez”. Az új eredmények pedig hozzájárulhatnak olyan technológiák kifejlesztéséhez, amelyek révén sejtek vagy akár egész organizmusok helyezhetők mélyalvó állapotba, ami az öregedést is lelassíthatja.

Ilyen módszerekkel akár az őssejtek tárolása is tovább fejlődhet – jegyzik meg a cikkben. Korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint gyorsabban öregszenek, majd visszafiatalodnak az anyák. A témában vizsgálódó harvardi tudósok szerint a terhesség különös kanyarokkal jár a nők biológiai korára nézve, az ennek kapcsán tett megállapításaikat pedig ebben a cikkben fejtettük ki bővebben.

Csalás miatt folyik nyomozás az Exit Travel ellen, egy dühös ügyfél festékszóróval üzent a cégnek

Az Exit Travel dunaszerdahelyi irodájának ablakát dekorálta ki valaki egy egyértelmű üzenettel.

Érkezik egy újítás a Chrome-ba, sokan szeretni fogják

Számos fejlesztést kapott a böngésző az elmúlt időszakban, és most egy újabb, az időnként szinte mindenki által használt PDF-ek aláírásával kapcsolatos funkció bevezetése is várható.