Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,68 Ft
Euró
392,51 Ft
Font
457,89 Ft
Bitcoin
60,887 $

Tanulmány: gyorsabban öregszenek, majd visszafiatalodnak az anyák

Harvardi tudósok szerint a terhesség különös kanyarokkal jár a nők biológiai korára nézve, a témát pedig egy friss tanulmányban fejtették ki.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent beszámoló szerint egy terhesség kihordása különböző komplikációk nélkül is komoly stresszteszt, a különleges feladat terhe alatt ugyanis a nők szervezete a biológiai kort tekintve 2 évet öregedhet. Szülés után azonban, a gyermek szoptatásának idején a biológiai kor visszaáll, és akár fiatalabb képet is mutathat, mint a terhesség előtt – derült ki az eredmények alapján.

A Harvard Egyetem munkatársa, Vadim Gladyshev 68 várandós nőtől gyűjtött vérmintákat, és ezeket elemezve vizsgálta az epigenetikus változásokat, amiből a sejtek öregedésére következtetett. De arra is fény derült, hogy a szervezetet érő stressz a harmadik trimeszterben volt a legmagasabb, később azonban teljesen a visszájára fordultak a dolgok. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Bár a terhesség alatt a kronológiai korukat 1-2 évvel megelőzték, szülés után három hónappal már 3-8 évvel fiatalabbnak tűntek a vizsgálatban részt vevő nők. A hatás valamivel enyhébb volt azoknál, akiknek már a terhesség előtt is nagyobb volt a testsúlyuk, és erősebb volt azoknál, akik kizárólag szoptatással táplálták a gyereküket – írja az Index a Science cikke alapján.

A Yale Egyetem orvosi karán ugyanezt a témát kutató Kieran O’Donnell kiemelte, az eredményben az az igazán meglepő, hogy az emberi öregedés nem lineáris. Ugyanakkor a szakember azt is fontosnak tartotta hozzátenni:

A sejtek szintjén mérhető fiatalodás nem egyértelműen azonos a hétköznapi fogalmak szerinti megfiatalodással. Ami talán még lényegesebb, hogy nem tudjuk, milyen hatással van ez a későbbi egészségi állapotra vagy a várható élettartamra – jegyzik meg a cikkben. Korábban azt is megírtuk, az idő múlásával egyre természetesebb, hogy a párok csak később vállalnak gyermeket, 30 felett azonban már több tényező is van, melyre oda kell figyelni.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.