Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Kutatás: a magyar felnőttek több mint fele soha nem sportol

Sokan azért nem mozognak, mert nincs kedvük hozzá, de az időhiány és az egészségügyi állapot is közrejátszik ebben.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A TÁRKI Társadalomkutató Intézet új kutatása arra a megállapításra jutott, miszerint a magyar felnőttek több mint fele nem sportol, holott ennek egészen drámai egészségügyi következményei lehetnek. Mindezt Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára is kiemelte, aki szerint nagyon nagy kihívás megszólítani azokat az embereket, akik soha életükben nem mozogtak. Hozzátette: Magyarországon olyan alapos felmérés, amely megmutatja azokat a motivációkat, hogy miért és hogyan mozognak az emberek, az elmúlt tíz évben nem készült.

Míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy korábbi felmérésére hivatkozva azt is megjegyezte: az életmódunk több mint kétszer olyan mértékben határozza meg az egészségi állapotunkat, mint az egészségügyi ellátórendszer. Az Index azt írja, a felmérés kiindulópontja az volt, hogy a felnőttek mivel töltik a szabadidejüket. A válaszadók körében a passzív, leginkább a képernyőhöz kapcsolódó tevékenységek bizonyultak a legnépszerűbbnek, de a család és a barátokkal töltött idő közé beékelődik a mozgás és a sport. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

Emellett arra is fény derült, hogy a felnőtt népesség 43%-a legalább hetente mozog, azaz sportol, vagy egyéb mozgást végez, ugyanakkor az életkor előrehaladtával csökken a rendszeresen mozgók aránya. Továbbá úgy tűnik, az anyagi helyzet meghatározza a mozgást: a jó anyagi helyzetűek 51%-a, míg a rossz anyagi helyzetűek 17%-a mozog hetente. A településtípus és a nemek esetében körülbelül 10%-os különbség van a férfiak és a Budapesten élők javára. A kutatás eredményei szerint 55% a soha nem sportolók aránya – emelik ki.

Mindemellett megmutatkozott, hogy a legtöbben (48%) otthon szoktak mozogni, míg a testmozgást végzők 18%-a edzőterembe vagy fitneszközpontba jár. A többség (91%) azért sportol, hogy egészségesebb, fittebb legyen, a soha nem sportolók közül pedig a legtöbben (54%) azért nem mozognak, mert nincs kedvük hozzá, de időhiány (41%), egészségügyi állapot (31%) is közrejátszik ebben. A felmérés szerint a munkahely az aktív életkorú felnőtt lakosság számára a testmozgás, a sport egyik legfontosabb színtere.

Az adatokból az látható, hogy vállalati edzőterem, illetve fitneszbérlet biztosítására jelentkezik elsősorban igény – fűzik hozzá. Korábban azt is megírtuk, mi az a nyolc rossz szokás, ami 20 évvel is megrövidítheti az életünket. A szakemberek a fokozattan stresszes életvitelt, a rendszeres alkoholfogyasztást és a nem megfelelő alvást is ide sorolták. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy ezt a mozgásformát nem érdemes alábecsülni, mivel segít aktívabbá és egészségesebbé válni, fogyni, mindemellett egyszerű, ingyenes, nincs időhöz kötve, és még a szívnek is jót tesz.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.

Már több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek a Trump-merénylet áldozatának családjáért

A hős édesapa családja részére eddig összesen 1 millió dollár gyűlt össze, nem egész 24 óra alatt, ami óriási eredmény.

Kiderült, mesterlövészek voltak Donald Trump merénylője alatt

Egyre szürreálisabb, ami szombaton történt, már azt is tudni, hogy a 20 éves merénylő alatt a merénylet ideje alatt mesterlövészek tartózkodtak, akik a tömeget figyelték.