Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,03 Ft
Euró
395,37 Ft
Font
468,12 Ft
Bitcoin
61,963 $

Kutatás: kólát itattak egerekkel két héten át, íme az eredmények

Nem meglepő, hogy kiderült, a cukros ital rendszeres fogyasztása testtömegnövekedést okoz, de emellett más megállapításokat is tettek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Acta Endocrinol című szaklapban megjelent új tanulmány a szénsavas italok, elsősorban a kólák egerekre gyakorolt hatását vizsgálta, s ennek során egészen meglepő felfedezést tett a kísérletet végző kínai kutatócsoport.

A szakemberek egy csapat hím egeret itattak Pepsi vagy Coca-Colával 15 napon át, hígítatlanul vagy 50%-ban vízzel keverve, illetve volt egy kontrollcsoport is, amelynek tagjai mindössze tiszta vizet kaptak – írta a Házipatika az IFL Science-re hivatkozva. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Kiemelték, egy korábbi kutatás során már megállapításra került, hogy napi egy liter kóla 30%-kal rontja az ondóminőséget a férfiaknál, de az ondómennyiségre, -koncentrációra és hímivarsejtszámra is károsan hathat, sőt, csökkentheti a petefészkek tömegét.

Egy pozitív felfedezést sikerült tenniük

Ám a szénsavas üdítők herékre gyakorolt hatását korábban egyik tanulmány sem vizsgálta, így a tudósok most ezt a hiányosságot igyekeztek pótolni, s az eredmények arra utalnak, hogy:

  • a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást,
  • testtömegnövekedéshez vezet,
  • herenövekedést okoz.

Majd kiemelték, hogy más kutatások szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása egy sor negatív egészségügyi hatással hozható kapcsolatba (pl. szív- és érrendszeri betegségek), illetve további vizsgálatokra is szükség lenne, de legalább egy pozitív felfedezést sikerült tenniük.

„Eredményeink tudományos alapot szolgáltatnak, hogy jobban megértsük a szénsavas italok hatásait az emberek egyedfejlődésére és reproduktív funkcióira, illetve előnyeiket a prosztatazavarok és -rák megelőzésében”

– fogalmaztak.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.