Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kutatás: kólát itattak egerekkel két héten át, íme az eredmények

TÉMÁK:
#Kutatás
Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Nem meglepő, hogy kiderült, a cukros ital rendszeres fogyasztása testtömegnövekedést okoz, de emellett más megállapításokat is tettek.

Az Acta Endocrinol című szaklapban megjelent új tanulmány a szénsavas italok, elsősorban a kólák egerekre gyakorolt hatását vizsgálta, s ennek során egészen meglepő felfedezést tett a kísérletet végző kínai kutatócsoport.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

A szakemberek egy csapat hím egeret itattak Pepsi vagy Coca-Colával 15 napon át, hígítatlanul vagy 50%-ban vízzel keverve, illetve volt egy kontrollcsoport is, amelynek tagjai mindössze tiszta vizet kaptak – írta a Házipatika az IFL Science-re hivatkozva.

Kiemelték, egy korábbi kutatás során már megállapításra került, hogy napi egy liter kóla 30%-kal rontja az ondóminőséget a férfiaknál, de az ondómennyiségre, -koncentrációra és hímivarsejtszámra is károsan hathat, sőt, csökkentheti a petefészkek tömegét.

Egy pozitív felfedezést sikerült tenniük

Ám a szénsavas üdítők herékre gyakorolt hatását korábban egyik tanulmány sem vizsgálta, így a tudósok most ezt a hiányosságot igyekeztek pótolni, s az eredmények arra utalnak, hogy:

  • a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást,
  • testtömegnövekedéshez vezet,
  • herenövekedést okoz.

Majd kiemelték, hogy más kutatások szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása egy sor negatív egészségügyi hatással hozható kapcsolatba (pl. szív- és érrendszeri betegségek), illetve további vizsgálatokra is szükség lenne, de legalább egy pozitív felfedezést sikerült tenniük.

„Eredményeink tudományos alapot szolgáltatnak, hogy jobban megértsük a szénsavas italok hatásait az emberek egyedfejlődésére és reproduktív funkcióira, illetve előnyeiket a prosztatazavarok és -rák megelőzésében”

– fogalmaztak.