Kutatás bizonyítja, meglepő hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak
Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: rendszeres fogyasztásának kifejezetten jó hatása lehet egy új tanulmány szerint.
A beszámoló szerint a szakértők összesen 890 ember egészségügyi adatait megvizsgálva jöttek rá, hogy meglepően kedvező lehet, ha valaki heti 2-4 tojást elfogyaszt. Az eredményekből ugyanis az mutatkozott meg, hogy csökkentheti a vérkoleszterinszintet, és lelassíthatja a rövid és hosszú távú memória romlását is.
Az embereknek sokáig azt tanácsolták, hogy kerüljék az olyan koleszterinben gazdag, állati eredetű ételeket, mint a tojás vagy a vaj, ugyanis magas koleszterinszinthez vezethetnek. Az újabb kutatások viszont arra mutatnak, hogy a tojásnak mégsincs ilyen ártalmas hatása – számolt be a 24.hu a Science Alert cikke alapján.
Sőt, a tojás kifejezetten egészséges, mivel telített zsírban szegény, ám fehérjében és tápanyagokban gazdag étel. Ezen tulajdonságai miatt pedig segíthet megőrizni az agysejtek épségét, valamint a kognitív képességeinket is – hangsúlyozzák.
Ebben a cikkben pedig arra is kitértünk, hogy folyamatosan nő a tojásfogyasztás, ennyit eszünk belőle itthon: a Tojásszövetség és a KSH felmérései alapján megállapítható, hogy nő a tojásfogyasztási kedv Magyarországon, ami a termék vásárlását népszerűsítő kampányoknak is köszönhető.