Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,72 Ft
Euró
400,89 Ft
Font
477,75 Ft
Bitcoin
62,411 $

Hiába élünk tovább, egyre betegebbek vagyunk? Meglepő dolgokra derült fény

Egy nemzetközi tanulmány szerint a baby boomerek tovább élnek, de rosszabb az egészségi állapotuk, mint a korábbi generációké volt ugyanebben a korban. Ez a megállapítás pedig több szempontból is elgondolkodtató.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kutatók megállapították, hogy az 50-es és 60-as éveikben járó emberek nagyobb valószínűséggel küzdenek súlyos egészségügyi problémákkal, mint azok, akik a második világháború előtt vagy alatt születtek, amikor elérték ezt a kort – áll az erről szóló beszámolóban. Mint írják, az eredményeket nem lehet azzal magyarázni, hogy az emberek tovább élnek, de az Oxfordi Egyetem és a University College London (UCL) szakértői azt is kiemelték: az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, a szívbetegségek és más betegségek mind fiatalabb korban érintették az embereket. A Journals of Gerontology című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a betegségek és a fogyatékosság aránya az elmúlt évszázad során az egymást követő generációk között nőtt, ami meglehetősen aggasztó.

A Portfolio a The Guardian cikkére hivatkozva azt írja, Laura Gimeno, a tanulmány vezető szerzője és a UCL munkatársa úgy fogalmazott, hogy „generációs egészségügyi sodródás” figyelhető meg, a fiatalabb generációk egészségi állapota általában rosszabb, mint az előző generációké ugyanabban az életkorban. Továbbá hangsúlyozta: még az orvostudomány fejlődése és az egészséges életmóddal kapcsolatos nagyobb tudatosság ellenére is az 1945 óta született embereknél nagyobb a krónikus betegségek és a fogyatékosság kockázata, mint elődeiknél. „Mivel a magas jövedelmű nyugati országokban a lakosság akár egyötöde 65 év feletti, az egészségügyi és szociális ellátás iránti növekvő igények óriási hatással lesznek a kormányzati kiadásokra” – jegyezték meg a témát vizsgáló kutatók. Soron kívül Madeleine McCann-ügy: felmentették a gyanúsítottat, nem történt előrelépés az ügyben

A kutatás során több mint 100 ezer ember egészségügyi adatait elemezték 2004 és 2018 között, az 50 éves és idősebb emberek több generációját lefedve Angliában, az Egyesült Államokban és Európában. A krónikus betegségek növekvő arányát találták, különösen az 1936 és 1945 között és az 1955 és 1959 között születetteket összehasonlítva – részletezik. A krónikus betegségek aránya az egymást követő generációk között minden régióban emelkedett, az újabban született felnőtteknek nagyobb valószínűséggel volt rákjuk, tüdőbetegségük, szívproblémáik, 2-es típusú cukorbetegségük és magas koleszterinszintjük, mint az azonos korú elődeiknek.

Bár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása minden régióban azonos mértékben emelkedett, a rák, a szívproblémák és a magas koleszterinszint diagnózisa Angliában és Európában nőtt a legnagyobb mértékben, a baby boomer korúak körében másfélszer nagyobb valószínűséggel fordultak elő ezek a problémák, mint azonos korú elődeiknél – teszik hozzá. Az általános izomerő és az egészséges öregedés jó mérőszáma, a fogóerő szintje Angliában és az Egyesült Államokban generációkonként csökkent, Európában viszont nőtt vagy változatlan maradt. „Annak ellenére, hogy a háború előtti generációk rokkantsági rátái csökkentek, a krónikus betegségek és a növekvő elhízás a baby boomerek esetében súlyos rokkantságot okozhat” – összegezték a szakemberek.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy két életkorban is fokozottabban öregszünk. Egy amerikai kutatás szerint az öregedés nem is annyira egyenletes, mint azt eddig gondoltuk, a részletekről itt írtunk bővebben. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy úgy tűnik, megvan a hosszú élet titka. Egy szigeten ugyanis 100 évig élnek az emberek, ennek kapcsán pedig négy fontos tényezőt azonosítottak a kutatók, ami számunkra is hasznos információt jelenthet. De arról is szót ejtettünk, hogy rákot és más egészségügyi problémákat is okozhat egy húsféle, ezáltal az a legjobb döntés, ha a halakat, a szárnyasokat és a borjúhúst részesítjük előnyben.