Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

A Kreml-kritikus oroszok dühösek a makijivkai orosz veszteségek miatt

Fotó: MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Azon oroszok, akik már kiábrándultak a Kremlből, most nagyon komoly kritikákat fogalmaznak meg az orosz vezetéssel szemben, miután az oroszok nagy létszámban tartózkodtak egy olyan épületben, amit az ukrán erők a földdel tettek egyenlővé.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az ukrán erők rég nem látott csapást mértek az oroszokra, melynek következtében legkevesebb 63 orosz katona halt meg.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Ukrajna azt állította, hogy 400 orosz katona vesztette életét az oroszok által ideiglenes szálláshelyként használt makijivkai épületben, s bár az oroszok csak 63 halottról számoltak be, a közösségi médiában közzétett, s szélsebesen terjedő felvételek alapján az épületet az ukrán erők jóformán a földdel tették egyenlővé.

A Sky News jelentése szerint magas rangú orosz katonai bloggerek igen dühösen reagáltak a több tucat orosz katona halálára, jelentős részük pedig masszív kritikákat fogalmazott meg az orosz vezetéssel szemben. Archangel Spetznaz Z, egy 700 ezer követővel rendelkező blogger például a Telegramon azt írta:

“Ami Makijivkában történt, az szörnyű. Mégis ki találta ki, hogy a személyzetet nagy létszámban egyetlen épületben helyezzék el, ahol még egy bolond is felfogja, hogy ha tüzérségi találat ér, akkor rengeteg sebesült vagy halott lesz? A parancsnokokat aligha érdekli a harctéren rendezetlenül tárolt lőszer.”

Eközben Igor Girkin, a kelet-ukrajnai oroszbarát csapatok egykori parancsnoka kijelentette, több százan halhattak meg vagy sebesültek meg az ukrán csapásban. Miután Ukrajna bejelentette a csapást, s végül a kezdeti tagadás után az oroszok is beismerték veszteségeiket, az orosz politikusok is megszólaltak.

Grigorij Karaszin orosz szenátusi tag “szigorú belső elemzést” követelt, míg Szergej Mironov törvényhozó, az orosz felsőház, a szenátus korábbi elnöke büntetőjogi felelősségre vonást követelt azon tisztviselőkkel szemben, akik “engedélyezték a katonai személyzet koncentrációját egy védtelen épületben”.