Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,92 Ft
Euró
386,49 Ft
Font
454,30 Ft
Bitcoin
69,549 $

Közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennyivel csökkenhet a benzinár

Nagy Márton minisztériuma szerint a magas árak emelik az inflációt és hátráltatják a fogyasztás helyreállítását.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint azt korábban megírtuk, nem kizárt, hogy ismételten benzinárstop kerül bevezetésre: noha korábban még arról volt szó, vajmi kevés esély van egy újabb benzinárstopra, most úgy néz ki, akár már a hét folyamán döntést hozhatnak az újbóli bevezetéséről.

Mindezt pedig Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte a múlt héten. De az Economx most a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva azt írja, a felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Soron kívül Donáth Anna megint kiakadt Magyar Péterre, nem tudja, ki ő valójában

Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását. Megállapítható, hogy a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése mellett a kormány a célzott és eredményes intézkedéseinek köszönhetően (pl. online árfigyelő, kötelező akciózás) visszaszorította az élelmiszerinflációt – emelik ki.

Ennek, illetve a reálbérek jelentős ütemű növekedésének köszönhetően megindult az élelmiszer-fogyasztás helyreállása. Ezzel szemben a családok ma a tavalyi üzemanyagárakhoz képest a benzin esetében több mint 60 forinttal (64 forint), a gázolaj esetében pedig közel 80 forinttal (76 forint) kénytelenek többet fizetni literenként – részletezik.

De a közleményben arra is kitérnek: ez a 11 és 13 százalékos áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon. A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet, ez pedig hátráltatja a fogyasztás helyreállítását.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.