Clouds
21 Budapest
Dollár
359,30 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
444,85 Ft
Bitcoin
23,729 $

Három év után ismét közlekednek a nagysebességű vasúti járatok Kínában

Fotó: Védőmaszkot viselő utasok a pekingi Déli vasúti pályaudvaron 2022. december 31-én. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával, amellyel eddig elzárta az országot a külvilágtól. Január 8-tól ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak, néhány napja pedig eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását. Erre reagálva Olaszország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utastól. Kínában a járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. MTI/EPA/WU HAO
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nyitás előtt egy nappal a hatóságok közölték, miszerint rövid időn belül közel 60 ezer koronavírusos beteg halt meg a kórházakban.

Kína vasárnap újraindította a nagysebességű vasúti járatokat Hongkong és más városok között, amelyre a koronavírus-járvány kitörése óta most először került sor, miután az ország a zéró covid-politika, és a szigorú korlátozások feloldása mellett döntött.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

A nyitás előtt egy nappal a hatóságok közölték, miszerint rövid időn belül közel 60 ezer koronavírusos beteg halt meg a kórházakban, Kína pedig az eddigi legnagyobb fertőzési hullámmal küzd – számolt be a CNA.

Ennek ellenére egyes utasok izgatottak és megkönnyebbültek voltak, miután kiderült, hogy gond nélkül haza tudnak majd jutni a közelgő holdújévre, s emiatt sokan arra számítanak, hogy több százmillió ember fog a vidéki területekre utazni.

Ez tovább fokozta a coviddal kapcsolatos aggodalmakat, miközben a nemzetközi egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy idén több mint egymillió koronavírus okozta haláleset fordulhat elő a kelet-ázsiai országban.

A Reuters egyik forrása szerint az összes vonatjegy elfogyott vasárnap, majd Lam Szaj-hung hongkongi közlekedési miniszter arról tájékoztatott, hogy kezdetben csak a rövid távú járatok lesznek elérhetőek, s azt még nem tudni, mikor indulnak újra a hosszú távú járatok.