Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Már harmadik éve nem járhatnak középiskolába az afgán lányok

Szerdán megkezdődött a tanév Afganisztánban, a tálib hatóságoknak a lányok oktatására vonatkozó tilalma miatt azonban a középiskolák ezúttal is csak a fiúk előtt nyitották meg kapuikat.

Fotó: Unsplash
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A radikális iszlamista tálibok 2021-es ismételt hatalomra kerülése óta folyamatosan csökkennek a nők jogai: korábban kötelezővé tették számukra a burka viselését, megtiltották számukra a hosszú távú utazásokat, s a tévéműsorokból is kitiltották őket. 2022 márciusában a középiskoláktól is eltiltották a lányokat, míg decemberben az állami egyetem kínálta lehetőségektől fosztották meg őket.

Bár ez idő alatt történtek kezdeményezések az online oktatás terén, az országban csak kevés gyereknek van internet-hozzáférése, és távoktatással egyelőre nem képesek biztosítani, hogy az így tanuló lányok felzárkózzanak a fiúkhoz a tananyagban – írja az Infostart az MTI beszámolója alapján. Hozzáteszik: Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

A tálibok az ENSZ által „genderapartheidnek” is minősített politikájukat „a nők tisztességének megőrzésével” és „nemzeti érdekekkel” indokolják, noha többször hangoztatták, hogy a döntés csupán ideiglenes. Emellett érdemes megjegyezni azt is, hogy Afganisztánban két különböző tanítási időszak van érvényben.

A legtöbb tartományban a tanév a perzsa újévkor, március végén indul és november végéig tart, hat másikban pedig a nyugaton szokásos, szeptembertől júniusig tartó tanév szerint zajlik az oktatás – részletezik. Korábban azt is megírtuk, hogy tavaly nyáron arról érkezett hír, a tálibok bezáratják az összes szépségszalont Afganisztánban.

Mint kiderült, a legfelsőbb vezető adott erre utasítást, a tilalom pedig a fővárosra és az összes tartományra vonatkozik. Míg 2023 júniusában közel 80 diáklányt mérgeztek meg két külön támadásban Afganisztán északi részén: egy helyi tisztviselő elmondta, hogy az incidensekben általános iskolák tanulói voltak érintettek, a támadások pedig rövid időn belül, egymás után történtek.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.