Közel 80 diáklányt mérgeztek meg Észak-Afganisztánban

Fotó: A női tanulóknak fenntartott üres székek egy kandahári iskolában 2022. december 21-én. Az afgán felsőoktatásért felelős miniszter december 20-i döntése szerint azonnali hatállyal kitiltják a nőket az egyetemekről Afganisztánban. A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztánban, a legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nőket. Jelentősen korlátozták azt is, hogy milyen területeken tanulhatnak: női hallgatókat csak nők vagy idősek taníthattak, és szigorúan megtiltották a részvételüket az állatorvos-tudomány, a mérnöki tudományok, a közgazdaságtan, a mezőgazdaság és az újságírás területén. MTI/EPA
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A két incidens szombaton és vasárnap történt, a Szár-í-Pul tartománybeli Szangcsarak körzetében található általános iskolákban.

A jelentések szerint közel 80 diáklányt mérgeztek meg két külön támadásban Afganisztán északi részén, ami az első ilyen jellegű támadás azóta, hogy a tálibok 2021 augusztusában hatalomra kerültek, és megkezdték a nők szabadságjogainak korlátozását.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Egy helyi tisztviselő, Mohammad Rahmani arról nyilatkozott, hogy a két incidens szombaton és vasárnap történt, Szár-í-Pul tartomány Szangcsarak körzetében, s a Naszvan-í-Kabod Aáb iskola 60, illetve a Naszvan-í-Fejszabad iskola 17 tanulóját mérgezték meg az elkövetők – írta a CNA.

„Az általános iskolák egymástól nem messze találhatók, a támadások pedig rövid időn belül, egymás után történtek”

– mondta, hozzátéve, hogy a támadók „személyes sérelem” miatt követhették el a támadásokat.

A 444.hu szerint a tisztviselő azt nem mondta el, hány évesek az áldozatok és milyen egészségkárosodást szenvedtek, de azt megerősítette, hogy mostanra minden érintettet kórházba szállítottak, ahol megfelelő ellátásban részesültek, így már jobban vannak.

Hasonló eset történt korábban Iránban, áprilisban például arról számoltunk be, hogy az utóbbi hónapokban több mint 5 ezer diáklány vált mérgezés áldozatává. A hatóságok szerint bosszúról lehet szó, amiért a lányok részt vettek a hidzsáb kötelező viselése elleni tüntetéseken, a szülők pedig inkább kivették gyermekeiket az iskolából, nehogy bajuk essen.