Közel másfél tonnányi kokaint foglaltak le a hatóságok

Villeta, 2020. október 21. A paraguayi rendõrség által közreadott képen elkobzott kokain a paraguayi fõváros, Asunción közelében fekvõ Villeta kikötõjében 2020. október 20-án. A belügyminiszter szerint az Izraelbe szánt, de lefoglalt kábítószer tömege elérheti a három tonnát, ami paraguayi rekord. MTI/EPA/EFE/Paraguayi rendõrség
not image

Kulcsár Péter

2021.január.17 - 18:17

Az ecuadori rendőrség 1,3 tonna kokainra bukkant az egyik Észtországba tartó konténer belsejében.

Az ecuadori rendőrség 1,3 tonna kokainra bukkant az egyik Észtországba tartó konténer belsejében.

Patricio Pazmino belügyminiszter szombat este jelentette be hivatalos Twitter-fiókján, hogy az egyenruhásoknak hatalmas mennyiségű kábítószert sikerült lefoglalniuk.

A drogszállítmányt Guayaquil kikötőjében találta meg a speciális alakulat egy drogkereső kutya segítségével.

“Hála drogkereső kutyánknak, Garónak, jelentős mennyiségű kokainra leltünk az egyik konténerben, ami éppen Európába, egészen pontosan Észtországba szállította volna az illegális szereket.”

Az ecuadori hatóságok 2020-ban rekordfogással büszkélkedhettek, tavaly ugyanis sikerült elcsípniük egy 128 tonnás kokainszállítmányt, ami a 2016-os 110 tonnás maximumhoz képest óriási eredményként értékelhető.

Ecuador a világ két legnagyobb illegális kokaintermelő országával, Kolumbiával és Peruval határos, ezért a drogkereskedelem egyik fő központjának számít, hiszen a rakományok többségét innen indítják el hajókkal Európába és Észak-Amerikába.

A kokain a marihuánával együtt a térség feketepiacának alappillérét jelenti, Dél-Amerikában kiterjedt bűnügyi szervezetek szabályozzák ezen kábítószerek elosztását és forgalmazását, amiből komoly bevételre tesznek szert.