Ezért kapott csaknem tízmilliós bírságot Jakab Péter Kövér Lászlótól

Fotó: Unsplash/Oliver Clur
not image

Kornis Vivien

2021.június.10 - 23:21

A Jakab Péter megbírságolásáról szóló határozatban Kövér László részletesen kifejti, miért rótt ki 9 millió 686 forintos büntetést Jakab Péterre, a Jobbik ficsúrozó elnökére.

Az Index szerint a határozatra azért volt szükség, mert az ellenzéki politikus a mentelmi bizottság után az Országgyűlést kérte a négyhavi tiszteletdíjával megegyező mértékű pénzbüntetés hatályon kívül helyezésére.

A házelnök által benyújtott ötoldalas dokumentumban Kövér László így rögzítette a bírság indoklását:

A jogkövetkezmény mértékét arra figyelemmel állapította meg, hogy a képviselő a kirívóan sértő kifejezést és a fegyelmi jogi rendelkezésekbe ütköző magatartást az ülésvezetői felszólítások ellenére, sőt azokat bírálva használta, illetve folytatta tovább.

Kövér kiemelte, hogy az Országgyűlés jelenlegi ciklusában immáron negyedik alkalommal kerül sor jogkövetkezmény alkalmazására a Jobbik elnökével szemben. A házelnök hangsúlyozta a Mentelmi bizottság döntését is az üggyel kapcsolatban: 

Megállapításra került, hogy a házelnöki döntésben foglalt tiszteletdíj-csökkentés mértéke – ellentétben azzal a képviselői állítással, miszerint politikai indokok motiválták a döntés meghozatalát – a törvényben meghatározott házszabályi rendelkezések megsértésének súlyára tekintettel, az Ogytv. 46/D §-a és a 47. § (1) bekezdés e) pontja alapján került megállapításra.

Amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, hogy a határozatot elutasítja, Kövér László a csaknem tízmillió forintos büntetést hatályon kívül helyezi, ha viszont elfogadja, Jakab tiszteletdíja a megállapított mennyiségben csökken – olvasható a dokumentumban.