Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Békét köthet az emberekkel a koronavírus az omikron-variáns révén

MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2021. december 14. - 19:39

Az egyik híres szerb virológus professzor úgy gondolja, a koronavírus legújabb mutációjának köszönhetően hamarosan fellélegezhetünk.

Az elmúlt néhány hét járványügyi adatai azt mutatják Szerbiában, hogy egyre inkább csökken az új fertőzöttek száma, ennek következtében az oltás iránti érdeklődés is csökkent – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó portál.

A Belgrádi Vásárcsarnokban kialakított oltóponton szolgálatot teljesítő orvos, Milena Turubatović elmondta, jóval kevesebben jelentkeznek náluk, mint azt tették az elmúlt hetekben, a járvány csúcsán.

Naponta körülbelül 500-1000 ember jelentkezik az oltásért, 60-70 százalékuk már a harmadik adagért érkezik. Turubatović felszólította azokat, akik régebben, január és február során kapták meg az oltást, hogy most jelentkezzenek a harmadik adagért, amikor kevesebben a fertőzött, így kisebb az esélye annak, hogy fertőzöttekkel érintkeztek.

Milanko Šekler virológus az omikron-variánsról elmondta, a helyzet sokkal jobb mint gondolták volna, lehet, hogy a vírus tett egy meghatározó lépést afelé, hogy alkalmazkodjon hozzánk, a járványnak egyfajta megegyezés lehet a vége, békekötés közöttünk és a vírus között. Arról is beszélnek kutatói körökben, hogy az omikron egy másik vírus génállományából vette azét, amely az egyszerű megfázást okozza.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.