Szerb virológus: Nem kell félni az omikron variánstól, inkább örüljünk neki

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 4. - 05:13

Az egyik megbecsült szerb virológus megerősítette kollégái kijelentéseit, akik úgy gondolják, a Dél-Afrikából származó új vírustörzs sokkal enyhébb tüneteket produkál, mint az eredeti, vuhani variáns.

Milanko Šekler szerbiai virológus, mikrobiológus szerint nincs ok pánikra a koronavírus új variánsa, az omikron megjelenése miatt.

A szakember a Dél-afrikai Köztársaság kutatóira hivatkozott, akik eddig arról számoltak be, hogy minden egyes omikronos páciensnél enyhe lefolyású megbetegedést tapasztaltak, halálesetet pedig egyszer sem regisztráltak – írta a Szabad Magyar Szó vajdasági hírportál.

Az összes, omikronról szóló információt be kell várni a dél-afrikai kutatóktól, hiszen nagyon jól képzett szakemberekről van szó, akik nagyon profi módon reagáltak az új variáns megjelenésekor is – ismertette kollégái munkáját Milanko Šekler.

A víruskutató a szerbiai állami televíziónak adott interjújában hozzátette, hogy továbbra is fontos az oltási kampány, ugyanis a mostani adatok szerint azok az országok, ahol 80 százaléknál nagyobb az átoltottság, sokkal jobb járványügyi helyzetben vannak azoknál, amelyekben alacsonyabb ez a szám.