Felelősségteljes és tudatos vakációzásra inti az európai utazókat a WHO

Fotó: Unsplash/ Jimmy Conover
not image

Kornis Vivien

2021.június.11 - 16:19

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben szép, egyenletes ütemben csökkent az új fertőzések száma a kontinensen, Európában “még nem múlt el a veszély” – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége ezért arra sürgeti az európai utazókat, hogy a nyári hónapokban felelősségteljesen, tudatosan és a járványügyi kockázatok figyelembevételével vakációzzanak – írja a Reuters hírügynökség. 

“Társasági összejövetelek, nagyobb társadalmi mobilitás, hatalmas fesztiválok és sportesemények zajlanak a következő napokban és hetekben Európában, ezért a WHO óvatosságra int” – hangsúlyozta Hans Kluge, a WHO európai vezetője a sajtótájékoztatón.

Ha az utazás mellett döntesz, tedd felelősségteljesen. Tudd, hogy mik a kockázatok. Józan ésszel cselekedj, és ne veszélyeztesd a nehezen megszerzett eredményeket. 

Hans Kluge

Az elmúlt két hónap során az új koronavírus-fertőzések, a Covid-19-hez köthető elhalálozások és a kórházi ápolásra szorulók száma is csökkent, így 53-ból 36 országban és régióban a korlátozások enyhítésébe kezdtek. Az elmúlt hét során 368 ezer új esetet regisztráltak Európában, ami a járvány áprilisi tetőzésének csupán ötöde.

Muszáj felismernünk a legtöbb ország által elért eredményeket a régióban, de ugyanígy fel kell ismernünk, hogy a veszély még nem múlt el. 

Hans Kluge

Kluge felhívta rá a figyelmet, hogy az Indiában azonosított úgynevezett Delta-variáns továbbra is aggodalomra ad okot. A WHO európai elnöke közölte: a variáns magasabb fertőzőképességgel bír, és könnyebben kerüli ki a szervezet védekező eszközeit, míg a legveszélyeztetettebb csoportok közül, például a 60 év felettiek közül sokan még mindig nem kapták meg a védőoltást.

A régióban a teljes lakosságnak csupán a 30 százaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltás legalább első dózisát, és ez az átoltottsági arány nem elég ahhoz, hogy elkerüljük a járvány egy újabb hullámát, különös tekintettel a nyaralásokra, utazásokra – hangsúlyozta Kluge.