A washingtoni Smithsonian Intézethez tartozó Amerikai Nemzeti Történeti Múzeum által közreadott, videofelvételrõl készült képen Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi fõtanácsadója háromdimenziós nyomtatással készült saját koronavírus-modelljét tartja a kezében 2021. március 2-án. Fauci az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumnak ajándékozta koronavírus-modelljét annak alkalmából, hogy megkapta az intézmény Great Americans Medal elnevezésû kitüntetését. MTI/AP/ A Smithsonian Intézethez tartozó Amerikai Nemzeti Történeti Múzeum/r Karvellas

Vezető tudósok gondolják, hogy a COVID laborból szökött ki, de gyorsan elnyomták hangjukat

Szerző: Nagy Noel

Frissen nyilvánosságra hozott email-váltások igazolják, hogy vezető brit és amerikai tudósok is egyetértettek abban, hogy a SARS-CoV-2 laboratóriumból szökhetett ki.

not image

Nagy Noel

2022. január. 12 - 21:19

Sir Jeremy Farrar, a Wellcome Trust igazgatója például egy 2020. február 2-i emailjében például úgy fogalmazott, hogy a COVID egy emberi szövetben fejlődő, SARS-szerű vírusból alakulhatott ki egy alacsony biztonsági szinten működő laboratóriumban – írja a The Telegraph.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) vezetőjének, Dr. Anthony Faucinak és fontos tisztviselőjének, Dr. Franci Collinsnak címzett elektronikus üzenetben Farrar úgy fogalmaz, hogy ez az evolúció valószínű egy olyan vírust hozott létre, amely kifejezetten az emberek közötti gyors terjedésre lett kalibrálva.

A brit lap szerint azonban egy vezető tudós közölte Sir Jeremyvel, hogy nem szabad erről nyilvános vitát indítani, mert az „általánosságban a tudományra, különösen a kínai tudományos életre rendkívül káros hatással lenne”. Collins ráadásul arra figyelmeztette Farrart, hogy ez még a „nemzetközi hegemóniát” is veszélybe sodorná.

Viscount Ridley, egy koronavírus-eredettel foglalkozó könyv szerzője ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a transzparencia és a nyitottság teljes hiányát igazolják az emailek a nyugati tudósok körében, akik inkább le akarták a vitát állítani politikai okok miatt.

Sir Jeremy Farrar az üzenetekben megemlítette, hogy más tudósok is egyetértenek vele, hogy a koronavírus laboratóriumból szökhetett ki. Az egyik ilyen tudósok Mike Farzan professzor, a Scripps Research vezetője, aki az eredeti SARS-vírus kapcsán tett fontos kutatásokat, többek között ő fedezte fel, hogyan tapad a vírus az emberi sejtekhez.

A tudósok a SARS-CoV-2 egy bizonyos része, az úgynevezett furin-hasítóhelye miatt kezdtek el különösen aggódni, amely a tüskefehérje azon része, amely segít a vírus számára a sejtekbe való belépést és amely felelős a magas fertőzőképességért.

Farzan professzor aggodalmát Sir Jeremy úgy küldte meg Fauciéknak, hogy idézzük: „nagyon aggasztja ez a furin-hasítóhely és nagyon nehezen tud olyan magyarázatot találni, ami laboratóriumon kívüliségre utal. Lehetséges, de nagyon valószínűtlen”

„Szerintem, ha mindezen tényeket összerakjuk, azt kell eldöntenünk, hogy hiszünk-e egy sornyi véletlen egybeesésben, kiindulva abból, amit tudunk a vuhani laborról és mennyire lehet ez természetes – véletlen baleset vagy természetes esemény? Szerintem 70:30 vagy 60:40 az előbbi javára”

írta Sir Jeremy.
Fotó: Védőruhába öltözött alkalmazottak a Jade Boutique szálloda épülete előtt a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 28-án. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői a szállodában töltötték kéthetes karanténjukat, amely ezen a napon ért véget. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej

Későbbi emailekből kiderült azt is, hogy Farrar doktor 50:50-re módosította a két valószínűséget, viszont Eddie Holmes, a Sydney Egyetem professzora 60 százalékos valószínűséget adott arra, hogy a SARS-CoV-2 egy laborszökevény. Bob Garry, a Texasi Egyetem tudósa szintén nem volt meggyőzve arról, hogy ez természetes:

„Egyszerűen nem tudok arra rájönni, hogy ez mégis hogyan tudna összejönni a természetben”

Andrew Rambut, az Edinburgh Egyetem elismert professzora szintén a furin helyre utalt, amely szerinte „rendkívül szokatlan”. Rambut hozzátette, hogy csak azoknak van erről megfelelő információja, akik a vuhani kutatókkal dolgoztak együtt.

Ezek az új információk egyébként az amerikai republikánusok koronavírus-eredet ügyi bizottságának köszönhetők, akik régóta panaszkodtak arra, hogy közérdekű adatigénylés ellenére jelentősen cenzúrázott információkat bocsátanak rendelkezésükre.

Ezek az emailek pedig egy telekonferenciát követően születtek, amelyen 12 prominens tudós vett részt 2020. február 1-jén, köztük Sir Patrick Vallance, a brit kormány fő tudományos tanácsadója. Az üzenetekből kiderült, hogy egyes tudósok már másnap megpróbálták lesöpörni az asztalról annak opcióját, hogy a koronavírus laborszökevény lehet.

Dr. Ron Fouchier volt az például, aki közölte Sir Jeremyvel, hogy az erről szóló viták „feleslegesen terelnék el a legfontosabb kutatók figyelmét az aktív küldetéseikről és felesleges kárt okoznának a tudományos világnak, különösen a kínai tudománynak”

A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy a közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelmeket folyamatosan elutasították, az emailek tartalmát a tudósok nem akarták nyilvánosságra hozni. A The Telegraph például az Edinburgh Egyetemtől szerette volna Rambaut professzor válaszait megszerezni, ám arra hivatkozva utasították el, hogy ez veszélybe sodorná az érintettek mentális és fizikai egészségét.

Ezek az emailek pedig tovább alátámasztják, hogy a vezető tudósok el akarják titkolni annak opcióját, hogy a koronavírus-járvány laboratórium-baleset eredménye lehet. Különösen Dr. Anthony Fauci érintett, az ő neve minden egyes alkalommal felmerül, ha a járvány körül furcsa dolgok merülnek fel.

A tegnapi nap folyamán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján, általunk is közzétett cikkből például kiderült, hogy Dr. Anthony Fauci közvetlenül finanszírozhatta azokat a kísérleteket, amelyek a vuhani laboratóriumban történtek és amelyek a járvány kitöréséhez vezettek.