Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Koronavírus-fertőzés után minden ételnek romlott hús szaga lehet

A COVID-19 kórokozója sok esetben egészen furcsa hatást fejthet ki az emberi idegrendszerre – az érintett páciensek szaglószervében különös elváltozások alakulhatnak ki, melynek következtében kellemetlen szagokat érzékelhetnek.

Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A COVID-19 kórokozója sok esetben egészen furcsa hatást fejthet ki az emberi idegrendszerre – az érintett páciensek szaglószervében különös elváltozások alakulhatnak ki, melynek következtében kellemetlen szagokat érzékelhetnek.

Habár a kutatók már egy ideje tisztában vannak a furcsa tünetekkel, az elmúlt hónapokban kezdték el tüzetesebben tanulmányozni, vajon pontosan mi állhat a rejtélyes szaglásvesztés és a szaglóképesség megváltozása mögött. Soron kívül Küszöbön az új gázszerződés Törökországgal – Szijjártó Isztambulban tárgyal

A The Wall Street Journal riportjában egy júniusi esettanulmányt említettek, amelyben 4 ezer módosult szaglóképességű koronavírus-pácienst vizsgáltak. A betegek többsége heteken belül visszanyerte érzékelését, néhányan azonban korántsem mondhatták magukat ennyire szerencsésnek, és még hónapokkal felgyógyulás után sem jött vissza a szaglásuk.

Sokszor egy köztes állapot jöhet létre, amely során az érintett személyek ízlelése és szaglása eltorzulhat – ezt hívják orvosi szaknyelven parozmiának. Extrém esetekben a páciensek a sült krumpli aromáját rothadó húshoz, a csokoládéét és a jegeskávéét pedig nyers, oszlófélben lévő csirkehúshoz hasonlították.

A tudósok úgy gondolják, hogy a szaglóneuronokat közvetlenül nem támadja meg a vírus, csupán az úgynevezett szusztenkuláris sejteket károsíthatja, amelyek az orrüregben található szaglóidegek belsejében találhatóak, és az illatok, valamint a szagok azonosításáért felelősek.

„Az a legnagyobb kérdés, hogy vajon megtámadja-e és elpusztítja-e a koronavírus a neuronokat? A parozmia széleskörű elterjedése a pácienseknél abba az irányba mutat, hogy a neuronok elhalhatnak valamilyen közvetett mechanizmus miatt” – mondta Sandeep Datta, a Harvard neurobiológusa.

Elég, ha csak kis mennyiségű szaglóreceptor károsodik, az emberi agy máris különböző módon fogja fel a beérkező információkat. Egyes kutatók meg vannak győződve róla, hogy a parozmia az idegrendszerben meghúzódó komplikációk első jele lehet, bár ezt egyelőre még nem tudták bizonyítani.