Bíztató eredmények érkeztek a „belélegezhető” koronavírus elleni oltásról

Fekete Beáta asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 11-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Nagy Noel

2021. július 19. - 13:18

Sikeres eredményekkel zárta az állatkísérleteket az orron át adható, egyadagos koronavírus elleni oltás, amelyet két amerikai egyetem fejleszt.

A technológia lényege, hogy egy ártalmatlan parainfluenza-vírus, a PIV5 segítségével juttatják a SARS-CoV-2 tüskefehérjéket a sejtekbe, amelyben így olyan immunválasz alakul ki, ami véd a koronavírus-fertőzés ellen.

Mint az Infostart is írja, a PIV5 a közönséges náthavírusokkal áll rokonságba és bár könnyen megfertőz emlősöket, köztük az embert is, nagyon csekély betegséget okoz legfeljebb a lefolyása.

Hangsúlyozták, a belélegezhető PIV5-vakcina az orrjáratokat és légutakat bélelő nyálkahártyasejteket célozza, amelyek a SARS-CoV-2 fő belépési pontjai és szaporodásának korai helyszínei. Innen a vírus könnyebben behatol a tüdőbe és más szervekbe, ahol komolyabb kárt tud csinálni.

Az egereken és görényeken végzett tanulmány pedig kielégítő eredményeket hozott, ugyanis teljes mértékben megvédte az egereket a SARS-CoV-2 fertőzéstől, sejtes immunitást és antitesteket is előidézett.

A görényeken szintén megakadályozta a fertőzést és a megbetegedést, ráadásul olyan tekintetben is nagy áttörést hozott, hogy a fertőzött görények nem adták át a vírust védtelen társaikra. Ráadásul további előny, hogy 3 hónapig tárolható a szer normál hűtőszekrényben.

Sokaknak pedig az lehet a vonzó és egyben megnyugtató, hogy nem injekció formájában juttatják a szervezetbe, hanem orron át is belélegezhető, ami adhat egyfajta komfortérzetet. A tanulmány szerzői nem meglepő módon optimisták, egyikük szerint ezzel akár a világjárványt is meg lehet fékezni.