Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Koronavírus-antitestekkel rendelkező kisbabát szült egy szingapúri nő

Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár a csecsemő szervezetében a koronavírus-fertőzés elleni védettséghez elengedhetetlen antitestek keletkeztek, az egyelőre kérdéses, az immunitás valójában meddig tarthat.

Habár a csecsemő szervezetében a koronavírus-fertőzés elleni védettséghez elengedhetetlen antitestek keletkeztek, az egyelőre kérdéses, az immunitás valójában meddig tarthat.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A 31 éves Celine Ng-Chan nemrég második gyermekét hozta világra, a szülész pedig közölte vele, hogy koronavírus elleni antitesteket azonosítottak újszülött fia vérében. Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy az édesanyjától kapta-e meg az antitesteket, esetleg magától termelte őket a csecsemő immunrendszere – adta hírül a The Star magazin.

Az egyik októberben megjelent tanulmányban 11 vuhani újszülöttet vizsgáltak. Mindegyiküknél kimutatták az IgG antitesteket, 5 esetben viszont IgM antitesteket is találtak. Az IgM az első antitestfajta, amit a fertőzés kialakulásának legelején választ ki az immunrendszer, azonban a méretük miatt nem tudnak a méhlepényen keresztül az édesanyából a magzatba jutni.

A kisebb IgG antitestek ezzel szemben passzív módon a méhlepényen átszűrődhetnek – ezeknek az ellenanyagoknak egyelőre ismeretlen a hatásuk, valamint az is kérdéses, hogy milyen hosszú időre nyújthatnak immunitást a fertőzés ellen.

Tan Hak Koon, a KK Gyermekkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa elmondta, egyre több jel utal arra, hogy már ellenálló kisbabák születnek, akikre egy ideig nem hat a koronavírus kórokozója:

“Nem tudjuk pontosan, hogy milyen valós védelmet jelenthet az újszülött babáknál az antitestek jelenléte a koronavírus kórokozójával szemben. Az is rejtély számunkra, meddig tarthat a szóban forgó védettség.”