Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Kormányinfó: „a magyar kormány az Európai Bizottság javaslatát elutasítja”

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belpolitika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Varga Mihály átadta a szót Gulyás Gergelynek.

Gulyás nem kívánt hozzátenni semmit a költségvetési tervezet ismertetéséhez, ehelyett azzal folytatta a Kormányinfót, hogy van két olyan aktualitás, melyekről „érdemes a kormány oldaláról is reagálni”.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Ezek egyike az Európai Bizottság szerdán megjelent, Magyarországnak szóló specifikus ajánlásai, a másik pedig, hogy a költségvetési biztos kifejezetten a Magyarországgal szemben folyó kondicionalitási eljárás kapcsán tett közzé egy nyilatkozatot.

Gulyás kijelentette, a specifikus ajánlások kapcsán „Magyarország fontosnak tartja azt a célt, hogy a költségvetési hiányt mérsékelni tudjuk”, majd ismételten felhívta a figyelmet:

„Magyarország azon kevés, talán egyedülálló országok egyike, ahol az előző három választási évben a kormány képes volt a hiány csökkentésére, tehát nem lehet azzal vádolni bennünket, hogy ezt nem tartottuk volna mindig szem előtt – még nehéz, válságos időkben is.”

Gulyás hozzátette, „ennek ellenére nem mindegy, hogy miként érjük el ezt a célt”, így a magyar kormány az Európai Bizottság javaslatát elutasítja, a kormány ugyanis úgy véli, hogy a rezsicsökkentés megszüntetésére a Bizottság nem tehet javaslatot, „ilyen joga nincsen”.

A költségvetési biztos által a Magyarországgal szemben folyó eljárás kapcsán tett nyilatkozatáról Gulyás azt mondta, első körben tisztázná, hogy a kondicionalitási eljárásról van szó, a nyilatkozatban pedig a jogállamisággal kapcsolatos aggályait osztotta meg a biztos.

Gulyás közölte, mivel ennek az eljárásnak nincs határideje, „lezárulhat idén, de lezárulhat jövőre is”, s állítása szerint mindez „csak nagyon kis részben érinti” a magyar költségvetést. Közlése szerint a költségvetési, illetve helyreállítási alap pénzeinek esetében támasztott feltételeket a kormány teljesítette, júniusban vagy július legelején már számlákat is tud küldeni Brüsszelbe a kormány.