Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

A kormány büszke az infláció terén elért eredményeire

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt infláció – vélekedik a kormány.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A kormány 2023-ban azt vállalta, hogy év végéig egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Ezt a vállalását a kormány két hónappal korábban, már októberben teljesítette. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint most az látható, hogy decemberben az infláció gyakorlatilag összeesett, annak mértéke éves alapon 5,5%-ra zuhant, amellyel a csehek (6,9%) után a lengyelekhez (6,1%) és a románokhoz (6,6%) képest is kedvezőbb eredményt ért el hazánk – állapította meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt infláció. Mindez azt támasztja alá, hogy az inflációt elsődlegesen és döntő mértékben kínálati oldali faktorok és költségtényezők befolyásolták. Ilyen helyzetben és ilyen körülmények közepette az infláció visszaszorításában a kormánynak jelentősebb eszköztára volt arra, hogy keményebben lépjen fel az infláció ellen, mint a jegybanknak.

A kabinet éppen ezért vezette be azokat a hatékony és eredményes eszközöket, mint például az ársapkák, a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer, amelyek jelentősen járultak hozzá az infláció gyors letöréséhez. Jelentős eredmény, hogy az előző hónaphoz képest 0,3%-kal mérséklődtek az árak, így havi alapon olcsóbb lett az élelmiszerek, a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára is.

Az infláció csökkenését tekintve az utóbbi hónapok további pozitív fejleménye a termelői árak jelentős és folyamatos csökkenése, beleértve az élelmiszer-alapanyagok árának visszaesését is, amely tovább segíti az árak mérséklődését és a dezinflációs folyamatok felerősödését. Ezzel az infláció kezelése újabb szakaszába lép, dezinflációs környezetben a jegybank szerepe újra jelentősebbé válik, szerepe az árstabilitás biztosítása okán megnő. Az inflációt a kormány visszaszorította, így ráfordulhat 2024-es fő feladatára, azaz a gazdasági növekedés helyreállítására. A kormány célja, hogy a GDP növekedése újra dinamikus, 4% körüli szintre álljon vissza, amely érdekében három területen kell előrelépni.

Első lépésként helyre kell állítani a lakossági fogyasztást. A reálbérek növekedése szükséges, de nem elégséges, ezért el kell érni, hogy erősödjön a bizalom a magyar lakosságban, tovább kell oldani az óvatossági motívumot. Második lépésként helyre kell állítani a belgazdasági termelést és beruházásokat: a kormány célja, hogy a beruházásokat 25% feletti szinten tartsa. Harmadik lépésként pedig tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, így el kell érni, hogy a 15-64 éves korosztályban az aktivitási ráta a jelenlegi 78%-ról 85%-ra növekedjen. A növekedést tekintve ugyanakkor megállapítható, hogy visszatekintve a decemberi 5,5%-os inflációra és a jegybanki 10,75%-os alapkamatra, a reálkamat mértéke több mint 5%-os, amely továbbra is negatívan befolyásolja a gazdasági teljesítményt.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.