Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Elárulta a titkot a dietetikus – így készítsd a brokkolit, hogy finom legyen

Elárulta a titkot a dietetikus – így készítsd a brokkolit, hogy finom legyen

Elárulta a titkot a dietetikus – így készítsd a brokkolit, hogy finom legyen
Shutterstock/Illusztráció

A brokkolit eddig rosszul főztük – egy táplálkozási szakértő szerint a titok nem a vízben, hanem a serpenyőben rejlik.

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal, mégis sokan idegenkednek tőle. Gyakran hallani, hogy „keserű”, „szétfő”, vagy egyszerűen „nincs jó íze”, ezért sok háztartásban háttérbe szorul, pedig rendszeres fogyasztása számos betegség megelőzésében segíthetne.

A cikk a videó után folytatódik

A probléma gyökere azonban nem magában a zöldségben, hanem az elkészítési módban rejlik. A legtöbben ugyanis forró vízben főzik, ami nemcsak pépessé és ízetlenné teszi, hanem a benne lévő értékes vitaminok és antioxidánsok egy részét is elpusztítja.

Jamie Vespa, a Dishing Out Health gasztronómiai szakértője szerint itt az ideje, hogy szakítsunk ezzel a rossz szokással. Mint hangsúlyozta: „A főzés során a hőérzékeny tápanyagok, például a C-vitamin kioldódhatnak, míg a pirítás segít megőrizni ezeket az értékes összetevőket.” Ez azt jelenti, hogy a brokkoli nemcsak finomabb, hanem táplálóbb is lesz, ha serpenyőben készítjük el.

A szakértő szerint a pirítás nemcsak egészségesebb, hanem ízletesebb is: „A tökéletesen pirított brokkoli mindössze 15 perc alatt elkészül, sosem szárad ki, tökéletesen puha és enyhén megpirult – még a legválogatósabbak is megkedvelik.” – idézte a Mirror.

Hogyan készítsd el lépésről lépésre:

  • Vágd a brokkolit egyforma méretű rózsákra, a szárát is felhasználhatod.
  • Egy nagy serpenyőben hevíts fel két evőkanál olajat közepesen magas hőfokon.
  • Amikor az olaj már sistereg, add hozzá a brokkolit, és pirítsd 2 percig.
  • Ezután fedd le, és párold további 6 percig.
  • Összesen kb. 8 perc alatt elkészül, roppanós és enyhén karamellizált ízzel.

Ízesítési tippek:

  • A pirítás során kialakuló enyhe pörzsanyag diós aromát ad a zöldségnek.
  • Só és bors az alap, de egy kevés friss citromlé kiemeli a brokkoli természetes édességét.
  • Reszelt parmezánnal gazdagabb, sósabb ízt érhetsz el.