Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,633 $

Ez az okos kontaktlencse alkalmas lehet a zöldhályog korai felismerésére

Kínai kutatók rukkoltak elő ezzel a fejlesztéssel, amely figyelmeztet a szemnyomás-változásra, és ezzel közvetve a zöldhályogra.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A glaukóma (zöldhályog) egy veszélyes szembetegség, amely globálisan a 40 év felettiek két százalékát érinti, s a vakság egyik vezető előidézője a világon. Egyik legegyértelműbb tünete a szemnyomás emelkedése, amelyet a szaruhártya körüli folyadék felhalmozódása okoz, enyhe esetben azonban a páciens számára nem érzékelhető, ezért is van nagy jelentősége a szemnyomás-mérésnek, ami ma már a rutin szemorvosi vizsgálat része. Ugyanakkor tény, hogy ez egyszeri mérés, és a megbízható eredményhez többet kellene mérni, így hát a Pekingi Technológiai Intézet munkatársai munkába lendültek. A céljuk az volt, hogy találjanak egy olyan kényelmes módszert, amely pontosan mér, és széles hőmérséklettartományban vezeték nélkül továbbítja a valós idejű jeleket a szemnyomásról.

Mindezt végül egy okos kontaktlencse kifejlesztésével oldották meg – számolt be a HVG az Amerikai Vegyészeti Társaság kiadványára hivatkozva. Mint írják, a kutatók először két miniatűr spirális áramkört terveztek, amelyek mindegyikén egyedi, a természetes vibrációs mintázat. Ez utóbbi apró feszítés, például a szemnyomás és a szem átmérőjének változása esetén megváltozik. A szemnyomást érzékelő kontaktlencsék létrehozása érdekében pedig a szakemberek egy tipikus kontaktlencse anyag, polidimetilsziloxán rétegek közé helyezték ezeket az apró áramköröket. Ezt követően vezeték nélkül leolvasták a beágyazott áramkörök vibrációs mintáit úgy, hogy egy tekercset tartottak a számítógéphez csatlakoztatott lencse közelében. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A továbbított jeleket nem befolyásolták a szemmozgást utánzó tesztek, a nedvesség, azaz a szem nedves állapotának szimulálása, valamint a napi kopás – emelik ki. A laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók három külön sertésszem-mintára helyezték az új lencséket, miközben ellenőrizték a szemnyomást és a hőmérsékletet. A kontaktlencséknél 10 és 50 Celsius-fok között mért nyomásadatokat rögzítettek, és vezeték nélkül továbbították ezeket. Amikor a nyomást a lencse egyetlen áramkörének jeléből számították ki, az eredmények 87 százalékkal tértek el a valódi értékektől, míg ha felhasználták mindkét áramkör információit, akkor csupán 7 százalékos volt a nyomásérték eltérése, mivel a kombináció megszüntette a hőmérséklettel kapcsolatos hibákat.

A kutatók állítják, hogy a kétkörös intelligens kontaktlencsék alkalmasak a glaukóma pontos korai felismerésére és figyelemmel kísérésére, még széles hőmérséklet-tartományban is – hangsúlyozzák a cikkben. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy áttörést jelentő génkezelés állította helyre egy kislány hallását: egy brit kisgyermek hallása majdnem tökéletesen helyreállt, miután ő lett az első személy a világon, aki részt vett egy úttörő génterápiás kísérletben. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy olyannyira csendes a világrekorder süketszoba, hogy a saját szívverésünket is hallani benne. A Microsoft-tal verseng az üzemeltető, miközben a látogatók némaságban szédelegnek odabenn.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.