Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,75 Ft
Euró
388,09 Ft
Font
456,12 Ft
Bitcoin
67,453 $

Áttörést jelentő génkezelés állította helyre egy kislány hallását

Egy brit kisgyermek hallása majdnem tökéletesen helyreállt, miután ő lett az első személy a világon, aki részt vett egy úttörő génterápiás kísérletben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Anastasiya Badun
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A 18 hónapos Opal Sandy az úgynevezett OTOF gén hibájának köszönhetően hallási neuropátiában szenvedett, most azonban hallását szinte teljes mértékben visszanyerte, miután egy mindössze 16 perces beavatkozás során a nála alkalmazott génterápia a szakemberek által vártnál is jobb eredményt hozott, számolt be róla a Guardian.

A Regeneron biotechnológiai vállalat által kifejlesztett új terápia egy működő OTOF gén másolatát juttatja el infúzió formájában a fülbe. Az OTOF gén egy otoferlin nevű fehérjét kódol, amely elengedhetetlen a belső fül sejtjeinek kommunikációjához a hallóideggel, amennyiben ez a gén hibás, zavart okoz az idegi impulzusok továbbításában. Soron kívül Hackertámadás is okozhatta az orvosi záróvizsgák informatikai hibáit

A jelenleg is tartó Chord-kísérlet összesen három részből áll, melyekbe világszerte 18 gyermeket vonnak be az orvosok. Az első részben három siket gyerek – közéjük tartozott Opal is –  alacsony dózisú génterápiát kap az egyik fülébe, egy másik hármas csoportnál magasabb dózissal ismétlik meg ugyanezt, majd pedig, ha a kísérlet biztonságosnak bizonyul, több gyermeknél is egyszerre adják majd be mindkét fülbe a kívánt dózist.

Manohar Bance, a kísérlet vezető kutatója szerint az eredmények „jobbak, mint amit remélt vagy várt”, és úgy véli, hogy ez a módszer gyógyír lehet az ilyen típusú halláskárosodásra, ám abban biztos, hogy „új korszakot jelöl a siketek kezelésében”. Opal sikeres kezelése után szüleinek most egy új kihívással kell szembenézniük, kislányuk kedvenc hobbija ugyanis az evőeszközökkel való csörömpölés lett.

Újabb európai turistaparadicsomnak lett elege a turistákból

Egyre több népszerű üdülőhely látja úgy, hogy a túlzott turistaáradat már több kárt okoz számukra, mint hasznot.

Újabb Primark-üzlet nyílhat Magyarországon?

Az első hazai Primark-üzlet megnyitása előtti sajtóbejáráson a cég közép-kelet-európai vezetője arra a kérdésre is választ adott, nyitnak-e majd újabb áruházat a magyar piacon.