Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,98 Ft
Euró
395,09 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
59,302 $

Olyan csendes a világrekorder süketszoba, hogy a saját szívverésünket is hallani benne

A Microsoft-tal verseng az üzemeltető, miközben a látogatók némaságban szédelegnek odabenn.

...svg content...Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A világ legcsendesebb helyének Guinness-rekordját a minneapolisi Orfield Laboratories visszhangmentes tesztkamrája tartja, amelynek háttérzajszintje -24,9 decibel. Összehasonlításképpen, egy átlagos suttogás 30 decibeles, a légzés 10 decibel, míg a leghalkabb, emberi fül számára még érzékelhető hang nulla decibel körül van.

A bizarr szoba némaságát a falakat, a padlót és a mennyezetet borító üvegszálas, ék alakú testeknek köszönhetően érték el, amelyek megtörnek és elfojtanak minden kósza hanghullámot. Emellett vastag tégla- és acélrétegek szolgálnak a helyiség hangszigetelésére, miközben rugók választják el a termet a környező épülettől, hogy a külső rezgéseknek se legyen esélyük behatolni. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Steven J. Orfield tervező szerint azok, akik belépnek a kamrába, képesek meghallani saját szívverésüket, valamint belső szerveik működését.  A visszhangok eltűnése pedig rövid idő alatt teljesen kizökkentheti az emberi érzékszerveket, ami egyensúlyvesztést és általános, erős nyugtalanságot eredményez.

A tervező, aki egy korábban zenei stúdióként üzemelő épületben alakította ki a süketszobát, ahol többek között Bob Dylan is felvette a dalait, úgy véli, hogy 30 percnél tovább lehetetlen a kamrában maradni anélkül, hogy leülnénk a szédülés miatt, de olyan is volt, aki csak néhány másodpercet bírt ki odabenn.

A szupercsendes szoba mégis folyton tele van élettel, és amellett, hogy érdeklődőket is fogadnak, rengeteg nagy cég itt teszteli gépeit, technológiáit, azok hangkibocsátását, amely itt a lehető legpontosabban mérhető – írja az IFL Science.

Érdekesség, hogy a Microsoft is üzemeltet egy ilyen szobát. És bár az nem nyilvános, a két terem mégis folyamatos versengésben van egymással – most épp a Microsoftnak kell pedáloznia, hiszen ott „csak” -20,6 decibel a minimumszint.