Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Mégis Guinness-rekord lett a 700 ezer gyufaszálból épített Eiffel-torony

Úgy tűnt, egy fontos részletszabály miatt hiába épült meg az alkotás, ám végül minden jóra fordult.

Fotó: Facebook/Richard Plaud
Epic

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy francia férfi, aki nyolc éven át építette az Eiffel-torony másolatát több mint 700 000 gyufaszálból végül elnyerte a Guinness-rekordot a legmagasabb gyufaszálas építményért.  A nyugat-franciaországi 47 éves Richard Plaud elmondta, hogy „érzelmi hullámvasútra” került, miután a Guinness World Records elutasította eredeti kérelmét a felhasznált gyufaszálak típusa miatt.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a problémát ott követte el, hogy kapcsolatba lépett egy gyufagyártóval, hogy szállítson neki kénfej nélküli fapálcikákat, ami szerinte megkönnyíti és biztonságosabbá teszi az építkezést. A Guinness azonban azt mondta, hogy ez sértette a szabályokat, amelyek szerint kizárólag kereskedelmi forgalomban is kapható gyufákat lehet használni. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Plaud ezt követően a közösségi médiában adott hangot csalódottságának, mondván a Guinness World Records nem ismerte el a munkáját és erőfeszítéseit. Azzal is érvelt, hogy számlákkal és tanúkkal igazolta modelljének hitelességét, amely végül 7,19 méteres lett, és 706 900 gyufaszálat valamint 23 kilogramm ragasztót tartalmazott.

Elmondta, hogy az Eiffel-torony gyerekkora óta inspirálta, és tisztelegni akart a 100 éve elhunyt mérnök, Gustave Eiffel előtt. A Guinness World Records az ügy felülvizsgálata után végül úgy határozott, hogy megváltoztatja döntését, és Plaud gyufaszálas Eiffel-tornyát új világrekord nyilvánítja, megdöntve ezzel a libanoni Toufic Daher 2009-ben felállított 6,53 méteres korábbi rekordját.

Mark Mckinley, a Guinness World Records egyik igazgatója szerint „egy kicsit túl szigorúak” voltak a szükséges gyufa típusát illetően, és elnézést kért a Plaudtól a félreértésért. Gratulált neki a „hivatalosan is elképesztő” teljesítményéhez, és dicsérte elkötelezettségét és ügyességét.