Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Könnymentes hagymaszeletelés – orvos árulta el a titkot

Könnymentes hagymaszeletelés – orvos árulta el a titkot

Könnymentes hagymaszeletelés – orvos árulta el a titkot
Shutterstock/Illusztráció

A hagyma az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában, miután ízesíti az ételeket, antioxidánsokban gazdag, és számos jótékony hatása ismert. Mégis sokan kerülik, mert szeletelés közben szúrja a szemet, könnyezést okoz, és erős szaga is megmarad.

A jelenség oka, hogy a hagyma felvágásakor enzimek szabadulnak fel, amelyek egy propanetial-S-oxid nevű gázt termelnek. Ez a lachrymator – vagyis könnyfakasztó anyag – ingerli a szemet, így az könnyezéssel reagál. Egyesek érzékenyebbek rá, ezért sokan még védőszemüveget is felvesznek a konyhában, mások pedig inkább teljesen mellőzik a hagymát.

A cikk a videó után folytatódik

Az Express szerint azonban Dr. Rajan egy egyszerű trükköt ajánl a probléma megoldására. „Ha a hagymát felvágás előtt lehűtöd, lassítod az irritáló hagymagáz felszabadulását, ami miatt sírni kezdesz.” Az orvos azt javasolja, hogy a hagymát körülbelül 20 percre tegyük hűtőbe, mielőtt szeletelni kezdenénk. A módszerről készült rövid videó több mint 106 ezer kedvelést gyűjtött, és számos további tippet inspirált a kommentelők körében.

Egy hozzászóló például azt tanácsolta: „Ne vágd át a hagyma gyökerét, és használj éles kést.” Egy másik így fogalmazott: „Ha nem vágod le a gyökeret, amikor szeleteled vagy aprítod a hagymát, nem fogsz könnyezni.” Egy harmadik pedig a nedvesség szerepére hívta fel a figyelmet: „Az irritáló hagymagázt vonzza a nedvesség, ezért nedvesítsd be a kést, vagy tegyél egy tál vizet a hagyma mellé, és nem fogja irritálni a szemed.”

A szakértők további módszereket is ajánlanak a könnyezés elkerülésére:

  • Éles kés használata: kevesebb sejt sérül, így kevesebb irritáló anyag szabadul fel.
  • Szellőztetés: nyitott ablaknál, szagelszívó alatt vagy ventilátor mellett vágva a gáz nem jut közvetlenül a szemhez.
  • Védőszemüveg: speciális hagymavágó szemüveg vagy akár úszószemüveg is megakadályozhatja, hogy a gáz elérje a szemet.
  • A gyökér eltávolítása a végén: a legtöbb kénvegyület a gyökér közelében található, ezért érdemes azt utoljára levágni.