Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Háború kezdődött egy zenei kiadó és a TikTok között, számos világsláger bánhatja

Ha a feleknek nem sikerül megállapodásra jutniuk, megannyi világsztár dalai tűnhetnek el a platformról.

Fotó: Unsplash
Smart

Koós Alexandra

Szerkesztő

Úgy tűnik, adódott némi konfliktus a világ egyik legnagyobb zenei kiadója, a Universal Music Group és a TikTok üzemeltetői között, ha pedig nem sikerül megoldaniuk ezt, megeshet, hogy számos világsztár – például Taylor Swift, Billie Eilish, Harry Styles, Ariana Grande, akiket a Universal képvisel – szerzeményei eltűnnek a platformról.

Ennek kapcsán fontos tudni, hogy az egyes zenék, dalok nem csak úgy kerülnek a videók alá, a háttérben különféle szerződések és alkuk vannak érvényben a zenekiadókkal, ám a videómegosztó tulajdonosa és a Universal Music Group ezúttal nem tudott egyezségre jutni a jogdíjakat illetően. A HVG a TechCrunch nyomán azt írja, az eddigi megállapodás január 31-én lejárt. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

A zenei kiadó pedig egy nyílt levélben arról tájékoztatta az embereket, hogy a TikTok megpróbál egy zenére épülő üzletet felépíteni, mindezt úgy, hogy nem fizet korrekt összeget a zenészeknek. Egyúttal megjegyezték, dacára annak, hogy a platform bevételei, valamint felhasználói bázisa folyamatosan nő, a TikTokról származó jogdíjak csak a bevételeik körülbelül 1%-át teszik ki.

Erre később a TikTok anyavállalata, a ByteDance is reagált, amelyben tulajdonképp a Universal saját „mohóságát” emlegették, mondván, a kiadó számára jóval előbbre valóak saját érdekei, semmint a zenészeké. Valamint hangsúlyozták, más kiadókkal „előadó-központú” megállapodásokat tudtak kötni, és a Universal „öncélú” lépése nem szolgálja a zenészek, dalszerzők és a rajongók érdekeit sem.

Mindez arra utal, hogy egyelőre kevés esély van rá, hogy a felek békét, egyúttal egy új megállapodást kössenek, ha pedig később sem tudnak előbbre jutni az ügyben, előfordulhat, hogy pár órán vagy napon belül valóban eltűnnek a Universal által képviselt előadók dalai a világ egyik legnagyobb platformjáról, ami a tartalomgyártók és a felhasználók számára is nagy veszteség lenne.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.