Komoly veszteséggel értékesíti a Microsoft az Xbox Series X konzolokat

Xbox
not image

Kulcsár Péter

2021. május 6. - 16:20

Az Xbox gazdasági fejlődésért felelős alelnöke szerint a redmondiak jelentős veszteséggel tudják csupán eladni next-gen játékgépeiket.

Az Apple és az Epic jogi harca javában zajlik, Lori Wright, az Xbox egyik vezetője pedig szemtanúként vett részt az egyik meghallgatáson.

A Protocol magazin értesülései szerint amikor az Epic ügyvédje, Wes Earnhardt a Microsoft üzleti modelljéről kérdezte, illetve arról, mekkora profitot generáltak az Xbox eladásaiból, Wright egészen őszintén válaszolt:

“Semmilyen plusz bevételre sem tudunk szert tenni, mivel a konzolokat veszteség mellett adjuk el.”

Earnhardt erre visszakérdezett, hogy mindez azt jelenti, hogy önmagában Xbox értékesítésekből semmi profitot sem szereznek, miközben helyette a Game Pass-re és a játékeladásokra fókuszálnak?

“Pontosan így van. Nem tudunk bevételt generálni Xbox eladásokból” – reagált Wright.

Szakértők szerint mindez korántsem meglepő, hiszen már jó ideje tudni lehet, hogy a techóriások veszteséggel tudják csupán értékesíteni az újabbnál újabb masinákat, a Nintendo Switchet és a PS4-et is megjelenéskor komoly mínusszal kínálták a rajongóknak, a kiesett pénzösszeget azonban a különböző előfizetői szolgáltatásokkal, illetve természetesen a játékokkal és exkluzív címekkel, valamint DLC-kkel és egyéb kiegészítőkkel pótolták.