Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,78 Ft
Bitcoin
58,350 $

A kokainnál is értékesebb halakat csempésztek az Egyesült Államokba

A totoabákat a „tengerek kokainjának” is nevezik, több millió dollárt ér a mostani fogás.

...svg content...Fotó: unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Az arizonai vám- és határőrség munkatársai csaknem 2,7 millió dollár értékben foglaltak le totoaba úszóhólyagokat, a hatóság közleménye szerint pedig ez volt a második legnagyobb értékű fogás, melyet idáig regisztráltak.

A totoaba úszóhólyagja – vagyis az a szerv, amely segíti a halat a víz felszínén maradni – a hagyományos kínai orvoslás szerint fokozza a termékenységet, javítja a vérkeringést és magas kollagéntartalma miatt a bőr egészségének is jót tesz, éppen ezért igen keresett is. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

A totoaba 1979 óta védett az USA veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvénye alapján, így a birtoklása, valamint a szállítása és az értékesítése egyaránt illegális – számolt be róla a Newsweek.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény értelmében ráadásul világszerte tilos a kereskedelme is. Egyetlen úszóhólyag nagyjából 5000 dollárt ér az USA feketepiacán, ami Ázsiába érve 10.000 dollárra növekszik.

Ennél is komolyabb probléma, hogy a hatalmas, akár kétméteresre és százkilósra is megnövő halakat olyan módszerekkel halásszák, melyek más fajokra is veszélyesek, és különösen károsak a tengeri élővilágra.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.