Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Klímavészhelyzetet hirdettek ki Hawaiin a globális felmelegedés miatt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 2. - 06:40

Az Egyesült Államok történetében először került sor arra, hogy klímavészhelyzetet rendeljenek el.

A Grist magazin riportjából kiderült, a csütörtökön érvénybe lépett rendelet szerint nem maradt más lehetőség, csupán beiktatni a klímavészhelyzettel kapcsolatos előírásokat, máskülönben ugyanis visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek a környezetben.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Mike Gabbard szenátor üdvözölte a döntést, egyúttal figyelmeztetett, még rengeteg feladatuk van addig, amíg orvosolni tudják az éghajlatváltozáshoz köthető problémákat, mivel a tengervízszint emelkedését és a partvidéki eróziót lehetetlen évtizedeken belül megállítani.

A hírek azután érkeztek, hogy Hawaii Maui szigetén 2019-ben már éltek egy hasonló határozattal, egész államra kiterjedő szabályozásokat akkor azonban még nem sikerült érvénybe léptetniük.

“Minden egyes nap, amikor nem cselekszünk, mélyítünk a gondokon. A klímakrízis tisztán látszik, fenyegeti az emberiséget és a jövő generációit egyaránt, ezért ha most nem teszünk semmit, utódaink halálra lesznek ítélve” – magyarázta Dyson Chee, a Hawaii fiatal klímavédőket tömörítő egyesület elnöke.

Klímavédő aktivisták szerint összesen 826 millió embert érinthet világszerte a válság, ezért jó ötletnek tartanák, ha a szóban forgó régiókban szintúgy elrendelnék a vészhelyzetet, ám erre csupán kevés esélyt látnak.

Hawaii lehetséges, még időben lépett, ám azt egyelőre csupán feltételezések alapján állíthatjuk, mivel a valóság mindössze évtizedek múlva derülhet ki.