Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A szélsőséges időjárási események miatt egyre drágább lesz az élelmiszer

Spanyolországban a súlyos aszályok 40%-kal csökkentették az olívaolaj-termést, ami az amerikai piacon 27%-os áremelkedéshez vezetett.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt korábban megírtuk, a gabonafeldolgozói szakma a lisztárak várható emelkedésére figyelmeztetett, amely a jó minőségű gabona csökkenő mennyiségének és a növekvő keresletnek tudható be. Az ezzel kapcsolatos részletekre ebben a cikkünkben tértünk ki. De arról is beszámoltunk, hogy a kánikula több területen érezteti negatív hatását, például a tavalyi évhez képest kevesebb csemegekukorica teremhet.

Hiába öntözik az ültetvényeket, ezt a nagy meleget és az óriási UV-sugárzást nem tudják tolerálni a növények. A Portfolio a Time-ra hivatkozva pedig azt írja: az éghajlatváltozás globális hatása az élelmiszerárakra és az ellátási láncokra egyre nyilvánvalóbbá válik. A szélsőséges időjárási események világszerte befolyásolják az alapvető élelmiszerek termelését és árát, ami komoly következményekkel jár a fogyasztókra nézve. Soron kívül David Pressman távozik az amerikai nagyköveti posztról – kiderült, ki lehet az utódja

Spanyolországban például a súlyos aszályok 40%-kal csökkentették az olívaolaj-termést, ami az amerikai piacon 27%-os áremelkedést eredményezett. Hasonló tendencia figyelhető meg a csokoládé esetében is: Ausztráliában egyes termékek ára 200%-kal nőtt, és hasonló drágulás várható az Egyesült Államokban is. Az alapvető élelmiszerek, mint a búza, szintén érintettek – részletezik a cikkben. Majd azzal folytatják:

Az argentin búzatermelést sújtó aszályok, valamint az orosz-ukrán konfliktus okozta feszültségek a globális ellátási láncokban áringadozásokat okoztak. Ez olyan termékek árára is kihat, mint a reggelizőpehely, a tészta és a kenyér, ugyanakkor tény, hogy az áremelkedések különösen súlyosan érintik az alacsony jövedelmű háztartásokat. A szakértők szerint az éghajlatváltozás hosszú távú hatásai elkerülhetetlenek.

Emiatt pedig új megközelítésre van szükség az élelmiszer-ellátási láncok ellenállóképességének növelésére. A jelenlegi protekcionista intézkedések helyett globális együttműködésre van szükség a kormányok és vállalatok között – hangsúlyozzák. Az egyik javasolt megoldás az ellátási láncok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási terveinek (S-CAP) bevezetése, amelyek azonosítanák a sérülékeny ellátási láncokat, feltérképeznék a kockázatokat, és stratégiákat dolgoznának ki azok csökkentésére.