Klein Dávid: egy bátor, felkészült hegymászót veszítettünk el

Fotó: Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók a Himalája hegységben található, 8462 méter magas Makalura, a Föld 5. legmagasabb hegycsúcsára tervezett expedíciójuk részleteit ismertetik az újpesti BigWall falmászó teremben 2020. február 12-én. MTI/Mónus Márton
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint egyáltalán nem féltette őt, amikor utoljára beszélgettek, hiszen az ilyesmi nem egy röpke ötlet terméke, alaposan felkészülhetett.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Suhajda Szilárdért küldött serpa elmondta, minden tőlük telhetőt megtettek, mégsem sikerült megtalálniuk a magyar hegymászót. Elvesztését sokan gyászolják, köztük szeretett családja, akik úgy döntöttek, a holtteste a Mount Everesten marad abban az esetben is, ha megtalálják.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Klein Dávidot öt közös magashegyi expedíció köti a néhai Suhajdához, akit 2012-ben ismert meg. Elmondása szerint többféle információról hallott, de valójában senki sem tudja pontosan Szilárd halálának körülményeit, ám az biztos, hogy olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála.

„Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően ’elkucorogni’. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély. Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom”

– mondta.

Rossz megoldást választhatott

A hegymászó felkutatására küldött serpák az utolsó tartózkodási helyén keresték, arról viszont ők sem tudtak semmit, hogy Suhajda milyen döntést hozott a folytatást illetően. Klein Dávid nem tartja kizártnak, hogy egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott. Haladás közben a biztosítójával bizonyos pontokon a hegybe rögzített kötélen váltania kell a hegymászónak.

„Előfordulhatott, hogy ezt a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódás-csere műveletét. Szemtanúktól értesültünk arról, olvashattuk is, hogy látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt”

– fogalmazott. Hozzátette, hogy ezt követően zuhant vagy csúszott-e le a 2. számú állomás felé, arról már nincs pontos információja, de ő is a lecsúszásra gondolna.

Klein Dávid egy talpraesett és bátor fiatalembernek tartja egykori barátját, s biztos benne, hogy a Mount Everestre vezető tervét legalább egy-másfél éves előkészület előzte meg. Továbbá állította, hogy a mínusz 40 fokos hideg mellett más időjárási nehézséggel aligha kellett szembesülnie, tehát nem lehetett szó arról, hogy nem ideális időpontban került sor a halálzóna meglátogatására – írta a Ripost.

„Az első expedíciónk egy sikertelen, a K-2-re vezető utunk volt, de azóta is hallottam Szilárd sikeres mászásairól, így állíthatom, egy bátor, felkészült hegymászót veszítettünk el. Bizonyos, hogy a holttestét előbb vagy utóbb megtalálják a mentő- és kutató csapatok”

– fejtette ki. Majd arra utalt, Kerekes Bencével hamarosan útnak indulnak a pakisztáni-afgán határon található szeretett hegyeik közé, és közben adóznak Szilárd emlékének.