Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Így néz majd ki a kínai rendőrök járőrözése Magyarországon

Részleteiben is megosztották, mire lehet számítani.

Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Tordai Bence párbeszédes képviselő írásbeli kérdést intézett Rétvári Bencéhez a Magyarországon szolgálatot teljesítő kínai rendőrök ügyében, a belügyi államtitkár válasza pedig megjelent a parlament.hu oldalon is. Tordai Bence kérdése a belügyi államtitkár felé úgy szólt:

„Miről állapodott meg a miniszterelnök és Vang Hsziaong kínai közbiztonsági miniszter?”

Rétvári Bence, a belügyi államtitkár Pintér Sándor megbízásából a következőképpen válaszolt a kérdésre:

„Tájékoztatom, hogy a kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járőröznek majd, csak magyar rendőrrel járőrpárban. A kínai rendőrök a nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújtanak majd.”

A belügy szerint a kínai rendőrök Magyarországon történő járőrözésének legfőbb oka a belbiztonság és a közrend javítása, különösen a turisztikai csúcsidőszakban, a nagy látogatottságú helyszíneken. A tárca korábban azt is közölte az ügy kapcsán, hogy hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, magyar rendőrök is segítik horvát kollegáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban.

Csak a jövő évtől jön az ingyenes készpénzfelvétel a postákon

Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amelyik a postákon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havi 150 ezer forintig, ám mint kiderült, erre csak 2025-től nyílik lehetőség.