Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Kínai katonai drón keringett Japán felett, Tokió vadászgépek bevetésével válaszolt

TÉMÁK:
#Japán #Kína
Fotó: MTI Fotó: Trebitsch Péter
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A japán védelmi minisztérium hétfőn arról jelentett, hogy egy kínai WZ-7 Soaring Dragon típusú katonai drón keringett a japán Okinawa és Mijakojima felett.

A South China Morning Post a japán védelmi minisztérium hétfői jelentése nyomán számolt be arról, hogy egy WZ-7 Soaring Dragon típusú kínai katonai drón keringett Okinawa és Mijakojima felett: szakértők szerint ez a drónművelet lehet a válasz Peking részéről arra, hogy Japán új védelmi stratégiát vezet be.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A japán védelmi minisztérium közlése szerint a kínai katonai drónt még újév napján fedezték fel, mely a Japán délnyugati részén fekvő Okinawa és Mijakojima szigetek közötti vizek felett repült: a WZ-7 Soaring Dragon típusú drón a Kelet-kínai-tenger felől repült, majd a japán szigetek között haladt el a Csendes-óceán felé, végül pedig ugyanazon az útvonalon visszafelé nyugati irányba tartott.

Noha a drón nem lépett be japán légterébe, a japán légierő válaszul bevetette több vadászgépét is. A japán védelmi minisztérium tisztviselői megosztották, ez volt az első ilyen típusú drónészlelés Japán környékén, ezzel együtt pedig a negyedik típusú kínai katonai drón, melyet valaha észleltek.

Mivel úgy vélik, hogy a kínai hadsereg drónokat használhat műveleti képességeinek növelésére, az esetleges eszkaláció elkerülése végett a minisztérium folytatja az ellenőrzést és a járőrözést is.

Kína és Japán kapcsolata tavaly romlott meg, miután nézeteltéréseik voltak Tajvan kapcsán, valamint a Kelet-kínai-tengeren fennálló viták miatt, a jelenleg is vitatott Szenkaku-szigetek miatt, melyet Tokió ellenőriz és igazgat, ám Peking is igényt tart rájuk.