Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

A kínai hadsereg „jelentős áttörést” ért el az energiafegyverek terén

A kínai hadsereg állítja, új lézertechnikai áttörést ért el.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Navy photo by John F. Williams A kép illusztráció.
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A South China Morning Post jelentése szerint a kínai hadsereg bejelentette, hogy „jelentős áttörést” ért el az energiafegyverek technológiájában: a csangsai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem tudósai azt állítják, hogy kifejlesztettek egy olyan korszerű hűtőrendszert, mely lehetővé teszi, hogy a nagy energiájú lézerek „végtelen ideig” üzemben maradjanak anélkül, hogy túlságosan felhevülnének.

Mindez azt jelenti, hogy a fegyverekkel addig lőhetnek lézersugarat, ameddig csak akarnak, ami szakértők szerint örökre megváltoztathatja a hadviselés forgatókönyvét. A hűtőrendszert kifejlesztő kínai kutatócsoport szerint így teljesen kiküszöbölik a nagy energiájú lézerek működése során keletkező káros hőt. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Yuan Shengfu kutató az eredmény kapcsán úgy fogalmazott:

„Ez hatalmas áttörés a nagy energiájú lézerrendszerek teljesítményének javításában.”

Amennyiben a kínai hadsereg állításai valósak, úgy ténylegesen egy hatalmas áttörésről beszélhetünk, hiszen a lézerfegyverek fejlesztésének egyik legnagyobb technikai kihívása a hűtés kérdése. Ugyanakkor nem Kína az egyetlen ország, mely próbálkozik a magas színvonalú lézerrendszerek kifejlesztésével.

Az USA is próbálkozott, kevesebb sikerrel

Az Egyesült Államok már jó ideje hasonló fejlesztéseket végez, többek között a Navy Advanced Chemical Laser (NACL), a Middle Infrared Advanced Chemical Laser (MIRACL), a Tactical High Energy Laser (THEL) és a Space-Based Laser (SBL) rendszereken, az amerikai hadsereg pedig már a terepen is tesztelte ezeket a fegyvereket.

Pontos leírást ugyan nem osztottak meg, annyit elárultak, hogy a terepen történő tesztek során némelyik rendszer még szuperszonikus rakétákat is képes volt megsemmisíteni, noha végül a fejlesztéseket a fegyverek hatalmas mérete és súlya miatt végül elkaszálták.
Steve Weaver volt brit katonai tisztviselő az X-en közzétett bejegyzésében a kínai fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott:

„Ha az állításuknak megfelelően leküzdötték a melegedési és torzítási problémákat egy viszonylag kicsi egységben a bevetéshez, akkor ez nagy áttörés, figyelembe véve az USA kudarcait ezen a területen.”

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.