Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,15 Ft
Euró
391,59 Ft
Font
465,79 Ft
Bitcoin
63,346 $

Kínai felségvizekre merészkedő japán hadihajó okozott feszültséget Tokió és Peking között

Egy japán romboló szokatlan módon behatolt a kínai felségvizekre Tajvan közelében, ami miatt Peking hivatalosan is panaszt tett.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A Kyodo hírügynökség diplomatikai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a Suzutsuki nevű japán haditengerészeti romboló július 4-én belépett Kína felségvizeire Csöcsiang tartomány partjainál, ahol Peking korábban tengeri hadgyakorlatot jelentett be.

A japán védelmi minisztérium forrásai szerint a Suzutsuki feladata a kelet-kínai-tengeri kínai rakétagyakorlatok megfigyelése volt. Úgy tudni, a hajó előzetes értesítés nélkül hatolt be a kínai felségvizekre, és körülbelül 20 percig tartózkodott a Csöcsiang partjaitól számított 12 tengeri mérföldön belül, annak ellenére, hogy a kínai hajók figyelmeztették. Soron kívül Fokozott rendőri jelenlét várható Budapest bulinegyedében

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lin Jian egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Peking „komoly aggodalmát” fejezte ki Tokiónak a japán hajó „illegális és helytelen cselekedetei” miatt. A japán fél szerint azonban csak technikai hiba történt.

A japán védelmi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben, és kihallgatta a Suzutsuki kapitányát is. A legénység szándéka egyelőre nem tisztázott, de az eset már most komoly diplomáciai következményekkel jár.

A hasonló esetek nem példa nélküliek a térségben. Tavaly júniusban Japán tiltakozott, miután a kínai parti őrséghez és a haditengerészethez tartozó hajók léptek be japán felségvizekre a Jakusima-sziget közelében, decemberben pedig Kína vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy egy amerikai hadihajó „illegálisan” hatolt be a vitatott dél-kínai-tengeri atoll környéki vizekre, számolt be róla a Reuters.

Bóka János: Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?

Feszültség tapasztalható a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság között az együttműködés kérdésében.