Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Kínában bukkantak rá a világ egyik legrégebbi toalettjére

TÉMÁK:
#Felfedezés #Kína
Fotó: Unsplash/DDDanny D A kép illusztráció.
Cool
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A régészek Kínában fedezték fel a vízöblítéses WC-t, mely valószínűleg a legrégebbi toalett a világon.

A CNN jelentése szerint régészek felfedezték egy 2400 éves WC törött maradványait, továbbá egy hajlított öblítőcsövet. A felfedezést még tavaly nyáron tették, a Hszian városának központjában található Yueyang régészeti lelőhelyen fekvő ősi palota romjai között.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A leletek kapcsán azonban csak a múlt héten hozták nyilvánosságra a megállapításokat, melyek érthető módon széles körű érdeklődést váltottak ki Kínában, hiszen ritka betekintést nyújt az ország ősi uralkodó elitjének kiváltságos, és ezek alapján igen fejlett világába.

A kutatók is csak „luxustárgyként” emlegetik a leletet, melyet a palota belsejében helyeztek el, s melyből egy öblítőcső vezette ki a szennyvizet egy kültéri gödörbe. Liu Rui, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének kutatója, a régészek csapatának egyik tagja megosztotta, hogy a toalettet valószínűleg magas rangú tisztviselők számára tarthatták fenn valamikor i. e. 475-221 környékén.

A szakértő hozzátette, a szolgák minden alkalommal vizet önthettek a vécécsészébe, amikor azt használták, megjegyezve, hogy eme lelet azt bizonyítja, hogy már az ősi kínaiak is rendkívül fontosnak tartották a higiéniát, a felfedezés pedig ritkaságnak számít, mivel az ókorban csupán egy maroknyi feljegyzés maradt meg a beltéri toalettekről.

A felfedezésről készült fotót ezen a linken lehet megtekinteni.